Hergebruik van elektrische apparaten voor een circulaire economie
Vandaag samen voor morgen!
Partners
7.000zonnepanelen
180.000witgoedapparaten
15medewerkers
4 partnersCenelec certificaat
Deze cijfers groeien!
Door de ontwikkeling naar een fossielvrije samenleving wordt hergebruik van afgedankte elektronica steeds belangrijker. Met bijvoorbeeld ruim 7.000 zonnepanelen en ruim 180.000 witgoedapparaten dragen wij bij aan een circulaire economie. En we verwachten dat deze aantallen alleen maar toe zullen nemen. 15 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt dragen hier iedere dag aan bij. Om dit mogelijk te maken werken we graag samen met goede hergebruikpartners, natuurlijk met een Cenelec certificering. Onder andere: Refurn, Kristal Recycling, Holland Circulair en Data Impact
Samenwerkingspartner Refurn
Refurn is een bedrijf waar we heel nauw mee samenwerken. Sterker nog, we zitten grotendeels in hetzelfde pand! Refurn verzorgt de sortering van gemeentelijk e-waste en bereidt hier onder andere CV-ketels en zonnepanelen voor op hergebruik. In dit artikel lees je hoe Refurn een positieve impact maakt als hergebruik- en recyclingonderneming. Vincent de Graaf, directeur, leidt je rond.
Veelgestelde vragen over hergebruik
-
Wat is circulaire economie?
Circulaire economie is een economie, waarin de cirkel rond is: een product wordt gemaakt, het gaat kapot, wordt gerepareerd en wordt afval en vervolgens wordt het afval volledig gebruikt om een nieuw product te maken. Dat kan op 2 manieren: een product wordt gerepareerd of de grondstoffen ervan worden gebruikt voor nieuwe producten. Het is voor circulariteit belangrijk dat apparaten beschikbaar komen om te repareren én dat bedrijven en consumenten deze weer willen inzetten. Daarnaast worden herwonnen grondstoffen vaak alleen gebruikt voor laagwaardige toepassingen. Maar het is van belang dat we de grondstoffen daadwerkelijk inzetten bij originele producten. In Nederland is het doel om in 2050 tot een 100% circulaire economie te komen. Dat staat in het Nationale Grondstoffenakkoord. Ook wij hebben dit akkoord ondertekend en we doen ons best e-waste zoveel mogelijk te hergebruiken.
-
Mijn bedrijf heeft interesse in hergebruik. Maar hoe doen we dat in de praktijk?
Om producten te kunnen hergebruiken, moeten de producten eerst terugkomen. Wij hebben veel ervaring in het opzetten van een goede retourlogistiek voor specifieke stromen. Onze hergebruik-partners kunnen bijna elk onderdeel vakkundig reviseren en klaarmaken voor hergebruik. Neem contact met ons op en we overleggen graag wat er mogelijk is.
-
Mijn bedrijf is geïnteresseerd in de afname van refurbished apparaten. Hoe werkt dit?
Voor meerdere type apparaten kunnen we samen met onze partners aan deze vraag voldoen. Neem meteen contact met ons op. We horen graag waar jullie interesse precies ligt, zodat we je met de juiste hergebruik-partner in contact kunnen brengen.
-
Ik ben een consument en ik zoek een specifiek onderdeel voor mijn kapotte wasmachine. Kunnen jullie mij helpen?
Nee, want onze organisatie is niet ingericht voor aanvragen van specifieke onderdelen. Je kan het beste opnemen met jouw lokale kringloop of met een reparatiebedrijf in de buurt.
-
Wat betekent Cenelec certificering?
Dat is een label, waarmee je aantoont dat het refurbish-proces van jouw apparaat voldoet aan vastgestelde eisen op het gebied van milieu, gezondheid, veiligheid en kwaliteit. Iedereen die zich bezighoudt met het refurbishen van afgedankte apparaten is verplicht zich Cenelec te laten certificeren. Het label is vanaf 1 juli 2015 verplicht en heette eerst Weeelabex.