In gesprek met Vincent en Jeroen van Refurn

Refurn is een bedrijf waar we heel nauw mee samenwerken. Sterker nog, we zitten grotendeels in hetzelfde pand! Refurn verzorgt de sortering van gemeentelijk e-waste en bereidt hier onder andere CV-ketels en zonnepanelen voor op hergebruik. In dit artikel lees je hoe Refurn een positieve impact maakt als hergebruik- en recyclingonderneming. Vincent de Graaf, directeur, leidt je rond.

Positieve impact

Vincent: “Met het regionale sorteercentrum hiernaast én op dezelfde locatie als Weee Nederland zitten we precies op de goede plek! Hier wordt de inzameling geregeld van de apparatuur die wij willen hergebruiken. En in het sorteercentrum vissen we precies die elektrische apparatuur en onderdelen ertussenuit, die voor ons interessant zijn. De elektronica sorteren en demonteren we in het sorteercentrum.” Vincent vertelt enthousiast over zijn snelgroeiende onderneming en het sociale bedrijfskarakter waar hij zich persoonlijk voor inzet.  “Voor ons is geld een middel om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de wereld om ons heen, zonder ons voortbestaan in gevaar te brengen.”

Sociale werkgelegenheid

Er zijn verschillende mensen aan het werk. Sommigen met de sortering van elektrische apparaten, anderen zijn met techniek bezig en weer anderen rijden op heftrucks met bakken vol oude elektronica. Vincent vertelt over zijn medewerkers: “We vinden het belangrijk om werk te creëren voor mensen die moeilijk zelfstandig een baan kunnen vinden. Zoals Wajong- en sociale werkplaatsmedewerkers. De inzameling en het sorteerwerk lenen zich bij uitstek om werkplekken voor hen in te richten.”

Een verantwoorde verwerking van e-waste

Vincent: “In de installatietechniek worden regelmatig onderdelen, boilers en CV-ketels vervangen. De oude onderdelen worden grotendeels weggegooid en boilers en ketels vinden vaak hun weg naar de oud-ijzerboer. Hierdoor gaan mogelijk herbruikbare producten of componenten verloren. Een verantwoorde verwerking van e-waste blijft daardoor achterwege. Dat is onnodig en slecht voor ons milieu, dus daar doen we wat aan!”

Medewerker Jeroen vertelt vol trots

We steken over naar het gebouw tegenover, het Vernieuwingscentrum. Bij de reparatiewerkplaats voor ketels is Jeroen aan het werk. Vanaf 2018 werkt hij bij Refurn als technisch voorman. Jeroen legt net met de heftruck een pallet vol zonnepanelen op de juiste plek. Hierna neemt hij even een moment om over zijn werkzaamheden te vertellen: “Boilers, geisers en CV-ketels verwerken we altijd onder CENELEC-certificering. Dat is de wettelijke kwaliteitsstandaard. Zo weet je zeker dat we ons werk goed doen.” Vol trots: “Ook weten we precies waar de materialen blijven, we houden een volledige registratie bij.”

Samenwerking met duurzame en sociale bedrijven

Refurn richt zich voornamelijk op installatiebedrijven, die inspelen op de circulaire economie. Zo hebben ze een belangrijke rol bij het hergebruik van zonnepanelen, ketels en laadpalen. Daarbij werkt Refurn niet alleen met ons samen, maar ook met Vattenval en Eneco. Vincent: “Ook zij vinden het belangrijk dat we duurzaam werken en daarbij oog hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit bewijzen we niet alleen dagelijks in de praktijk, maar ook met onze PSO-certificering op het hoogste niveau 3.”

Heb je vragen over e-waste of hergebruik?

Heb je vragen over e-waste of hergebruik?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact