Over Weee Nederland

Vandaag samen voor morgen!

Een positieve impact

Wij zijn een vernieuwende, praktisch ingestelde organisatie die vindt dat het (samen) altijd beter kan. Bij ons gaan milieu-uitdagingen hand in hand met de zorg voor mensen. Onze gedrevenheid maakt dat we meer willen en kunnen bereiken en daar ook voor gaan.

De ambitie van Weee Nederland

Na onze start in 2013 besloot het ministerie in 2021 dat het voor ons niet langer mogelijk was om een producentencollectief te zijn. Daarom werken we nu als uitvoeringsorganisatie voor stichting OPEN (voorheen Wecycle) en bieden we advies op maat aan producenten en importeurs voor de registratie en rapportage verplichtingen voor UPV.

Met onze gedrevenheid om tot meer duurzame inzameling te komen en hergebruik te stimuleren, zijn we de afgelopen jaren hard aan de slag gegaan om ook ónze ambitie een plek te geven in de nieuwe inzamelstructuur van e-waste. We voelen ons op ons best als we in de praktijk kunnen laten zien wat er allemaal wél mogelijk is. Dat doen we via sociaal maatschappelijke projecten. Zo hebben we ons in de afgelopen jaren met succes ingezet voor levensduurverlenging van elektrische apparatuur. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, nemen we graag voor lief.

De samenwerking met Stichting OPEN biedt kansen om circulair denken om te zetten in circulair doen. Kijk daarvoor op onze site naar onze verschillende projecten.

Heb je vragen over e-waste of Weee Nederland?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact

Oprichting Weee Nederland

Reint Sekhuis richt Weee Nederland op met 10 jaar ervaring als eigenaar van een recyclingfabriek voor e-waste. Het is de start van het tweede zelfstandige productencollectief in Nederland. Vanaf het begin zijn veel producenten, gemeentes en retailers enthousiast over de servicegerichte en sociale aanpak. Producenten kunnen ook bij ons terecht voor registratiehulp in het buitenland.

Een andere aanpak

Onze focus ligt op vernieuwing. Met onze praktische kennis zetten we samen met gemeenten en bedrijven inclusieve sociale sorteercentra voor e-waste op. De inzameling van oude apparaten bij winkels (retailers) doen we op maat zoveel mogelijk CO2 neutraal. Ook verzorgen we gelijktijdig de inzameling van volumineuze EPS-verpakkingen om nieuwe producten van te maken. Gemeenten, scholieren en bewoners betrekken we bij de inzameling met de introductie van de e-waste race.

Proeven met nieuwe inzamelmethoden

Tijdens de inzameling van oude apparaten zien we dat een deel nog prima herbruikbaar is. Ook zien we dat retourgoederen van consumenten bij terugname in het afval verdwijnen. We maken plannen om hergebruikcentra op te richten en gaan in gesprek met winkelketens om retourgoederen een tweede leven te geven door deze niet langer als afval te zien. In Noord- en Zuid-Nederland vinden in korte tijd al duizenden apparaten hun weg naar mensen met een kleine portemonnee via kringloopwinkels.

Verandering

Nu niet 1, maar 2 partijen invulling geven aan Producentenverantwoordelijkheid ontstaat er een nieuwe dynamiek. Door inzamelsystemen die elkaar aanvullen kunnen producenten, gemeenten en retailers vanaf dat moment kiezen voor verschillende oplossingen. Daardoor wordt er ook meer ingezameld en komen er meer maatschappelijke en circulaire initiatieven van de grond.

Social Enterprise

Met ons lidmaatschap bij Social Enterprise NL symboliseren we waar we vanaf het begin voor staan: wij willen een positieve impact maken op het klimaat en de samenleving. Weee Nederland is de belangrijke grondlegger voor de hedendaagse inclusieve e-waste centra. Waar milieu-uitdagingen hand in hand gaan met de zorg voor mensen die moeilijk zelfstandig aan een baan komen.

Plan van Aanpak 65%

In 2018 is het percentage dat gericht is op inzameling recycling van e-waste 59%. Dit moet volgens regelgeving in 2019 65% zijn. Samen met ketenspelers en Wecycle stellen we het Plan van Aanpak 65% op. Inzamelmethoden met grote impact slagen alleen als beide collectieven daarin samen optrekken. Dat blijkt in de praktijk lastig omdat zowel Weee Nederland als Wecycle een eigen achterban vertegenwoordigen met elk een eigen aanpak.

Terug naar 1 producentencollectief

Het ministerie heeft de wens om de verantwoordelijkheid voor Producenten in één systeem onder te brengen. Met de toekenning van een Algemeen Verbindend Verklaring aan Wecycle maakt het ministerie dit mogelijk. Voor producenten, gemeenten en retailers is het noodzakelijk zich daarbij aan te sluiten. De nieuwe naam van Wecycle  wordt Stichting OPEN.

Samenwerking Weee Nederland Stichting OPEN

Met de AVV vervalt ook onze huidige rol als producentencollectief. Inmiddels hebben zo’n 250 mensen direct of indirect een baan via Weee Nederland. Met stichting OPEN wordt per 1 maart 2021 een samenwerkingsovereenkomst afgesloten waarin onze inzamel-, recycling-, sorteer- en hergebruiksactiviteiten worden voortgezet. Daarmee worden wij een uitvoeringsorganisatie voor stichting OPEN.

Nieuwe activiteiten Weee Nederland

Nu het besef groeit dat een circulaire economie belangrijk is voor onze toekomst, weten steeds meer mensen Weee Nederland te vinden. Zo worden we benaderd vanuit het onderwijs, instellingen, gemeenten en bedrijven met als belangrijkste doel meer reparatie en hergebruik mogelijk te maken en grondstoffen zo lang mogelijk opnieuw te gebruiken. Dat is ons op het lijf geschreven en samen met onze partners gaan we aan de slag!

Nieuwe initiatieven

Vanuit onze locatie in Apeldoorn werken we aan nieuwe initiatieven om reparatie en hergebruik op een sociale en verstandige manier mogelijk te maken. We richten onder andere stichting Zonnext op. De stichting faciliteert gemeenten, woningcorporaties en instellingen om op een hoogwaardige manier levensduurverlenging van zonnepanelen maatschappelijk toegankelijk te maken. Met energiebedrijven werken we aan een structuur, waarin laadpalen die vernieuwd worden een tweede leven krijgen, of waarvan onderdelen opnieuw worden gebruikt. Hiervoor wordt een technisch testcentrum ingericht.

Meer focus op circulariteit en hergebruik

De wettelijke doelstelling van 65% die gericht is op inzameling en recycling wordt niet gehaald. Stichting OPEN stelt dat de focus meer zou moeten liggen op circulariteit en hergebruik en minder op recycling.  Ook het ministerie is het hiermee eens. Hergebruik wordt op die manier verkozen boven recycling en zou een vaste waarde moeten worden in de afvalbeheerstructuur van e-waste, waarvoor producenten verantwoordelijk zijn.

Intensiever samenwerken voor goede resultaten

Wij zien samen met stichting OPEN kansen om naast de uitvoeringsactiviteiten van e-waste inzameling intensiever samen te werken aan het bevorderen van inzamelactiviteiten, reparatie, hergebruik en recycling van e-waste. Het is belangrijk dat de verschillende initiatieven elkaar versterken en verankerd worden in circulaire doelstellingen, de afvalbeheerstructuur en onze maatschappij. Het is vanzelfsprekend dat dit met de gezamenlijke partners gebeurt. Alleen op die manier kunnen we ketens succesvol met elkaar sluiten!

  • Ver

    VERNIEUWEND

    We denken out of the box. Bewandelen graag nieuwe wegen. We innoveren. We denken namelijk dat het altijd beter kan. Hiervoor hebben we durf nodig en werken we hard. Soms zullen we fouten maken, maar dat is niet erg. Zo lang het eindresultaat maar beter is dan wat er was.

  • prak

    PRAKTISCH

    We weten waar we het over hebben. We komen uit de praktijk. Voor ons geen hoogdravende theorieën en modellen. Ja, we zijn slimme mensen die oplossingen bedenken die vernieuwend zijn. Maar we staan ook gewoon met de poten in de modder en houden het graag simpel en werkbaar. We kijken goed naar kennis die is opgedaan uit de wetenschap, mits deze in de praktijk is getoetst en gebleken effectief!

  • Saam

    SAAMHORIG

    We zien de mensheid niet los van de aarde waarop we leven. En we zien onze organisatie niet los van de samenleving. We gaan verbindingen aan voor de lange termijn en we zoeken continu nieuwe relaties die aansluiten op onze gedachten. We beseffen dat we lange termijn relaties alleen kunt aangaan als je je flexibel opstelt. En als we het beste uit elkaar weten te halen.

Wij zijn Weee Nederland

Wij zijn Weee Nederland

Een team dat voor je klaarstaat! Ben je een producent, die elektronica verkoopt in het buitenland? Een ondernemer, die geïnteresseerd is in te hergebruiken apparatuur? Bel of mail ons dan gerust. Hieronder stellen we ons graag aan je voor:

Ons team

Weee in beeld

Heb je vragen over e-waste of Weee Nederland?

Heb je vragen over e-waste of Weee Nederland?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact