Gebruikte zonnepanelen recyclen

Voor een duurzame en circulaire economie

Gebruikte zonnepanelen, daar kunnen wij wel wat mee! De afgelopen jaren zijn in Nederland op veel woningen zonnepanelen geplaatst en zijn ook grote zonne-energieparken aangelegd. Een mooie ontwikkeling naar een fossielvrije samenleving! Normaal gesproken gaat een zonnepaneel meer dan 20 jaar mee. Maar we zien dat veel panelen al na enkele jaren afgedankt worden. Samen met Refurn richten wij ons op het recyclen van zonnepanelen.

Flitstest stelt kwaliteit vast van gebruikte zonnepanelen

Refurn heeft zich gespecialiseerd in het controleren en testen van gebruikte zonnepanelen voor vernieuwde inzet. Zij controleren ieder paneel, maken deze schoon en voeren een gespecialiseerde test uit. Daarvoor gebruiken ze een zogenaamde flitstest, waarbij je op celniveau de kwaliteit van de panelen kan vaststellen. Vaak blijkt een afgedankt zonnepaneel heel geschikt om te hergebruiken, omdat deze bijvoorbeeld nog een capaciteit van meer dan 90% heeft. Refurn is als enige recycler in Nederland Cenelec gecertificeerd voor hergebruik van zonnepanelen.

Van inzameling naar installatie

Bij ieder zonnepaneel dat wij inzamelen bekijken we of deze in aanmerking komt voor hergebruik. Dat zijn er al gauw 2.500 per jaar. Vervolgens leveren wij de geschikte zonnepanelen aan Refurn. Refurn voert reparatie, schoonmaak en keuring uit. Na de keuring stelt Refurn een rapport op. Hierin staat onder andere de leeftijd, de staat en de capaciteit van het paneel. In dit rapport wordt meer informatie geboden dan bij nieuwe zonnepanelen, die meestal steekproefsgewijs getest worden. Zo weet je bij elk zonnepaneel precies wat je in huis haalt.

Ook zonnepanelen met lagere capaciteit geschikt

Heeft een paneel nog een capaciteit tussen 80 en 90%? Dan is deze heel geschikt om te exporteren en in het buitenland in gebruik te nemen. Bijvoorbeeld in landen waar de grondkosten minder hoog zijn, zoals in Oost-Europa. Of waar de zon intenser en langer schijnt dan in ons regenachtige Nederland, zoals in Zuid-Europa of Afrika.

Refurn: sociale onderneming

Refurn is een sociale onderneming, die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt kansen biedt om zich te ontwikkelen. Ook verzorgt Refurn leer-werktrajecten voor lokale ROC’s en het UWV.

Lees meer

Stichting ZonNext: het weeshuis voor zonnepanelen

Samen met Sungivity startten wij Stichting ZonNext. Dat is een online platform, waar we afgedankte zonnepanelen in verbinding brengen met een geschikte aanvrager. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn die tweedehands zonnepanelen voor zijn woning of bedrijf zoekt. Of iemand die de panelen naar het buitenland wil exporteren. Deze gebruikte zonnepanelen zijn een stuk goedkoper dan nieuwe: de prijs bestaat vooral uit de kosten om de panelen schoon te maken, te testen en te vervoeren. ZonNext brengt een aanvrager ook in contact met gecertificeerde installatiebedrijven voor een betrouwbare installatie.

Lees meer

Gebruikte zonnepanelen liggen klaar op palet om te recyclen

Heb je vragen over e-waste of hergebruik?

Heb je vragen over e-waste of hergebruik?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact