Nieuws en inzichten

27-1-2020

De hoeveelheid ingezamelde afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA, of e-waste) op milieustraten van gemeenten die bij producentencollectief Weee Nederland zijn aangesloten, is in 2019 sterk gestegen. Uit inzamelgegevens van deze ruim 80 gemeenten blijkt dat er in 2019 gemiddeld 9,3 % meer gescheiden e-waste voor recycling is aangeboden. Ook wordt er op steeds meer milieustraten de mogelijkheid aan burgers geboden om nog werkende apparaten apart in te leveren voor kringloopwinkels. Voor het inleveren van bedrijfsmatig afval zijn nog (te) weinig mogelijkheden. 

22-1-2020

Hebt u onze Raad en win-poster ‘Samen met Weee Nederland recyclen’ ontvangen? Deze kunt ophangen in uw organisatie. U ziet op de poster (en op de foto bij dit bericht) een afgedankt apparaat afgebeeld. Raad van welk apparaat deze stoere lamp (hoofdzakelijk) is gemaakt en wie weet wint u deze. Hint: het apparaat bestaat sinds 1851. We nodigen al onze producenten en hun medewerkers van harte uit om mee te doen. (Nog) geen relatie van Weee Nederland? U kunt natuurlijk ook meedoen! Mail uw goede antwoord voor 29 februari a.s naar danielle.elings@weee.nl.

21-1-2020

Vanaf 2020 start producentencollectief Weee Nederland met de gescheiden inzameling van flatscreens op de milieustraten in Nederland. Aanleiding is de constatering van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waaruit blijkt dat flatscreens niet altijd op de juiste wijze worden opgeslagen, waardoor o.a. kwik vrijkomt door beschadiging tijdens transport. 

20-12-2019

Op de inzameling en verwerking van afgedankte elektrisch en elektronische apparatuur (AEEA) rust in Nederland al jaren een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. De collectieve inzameldoelstelling wordt net als in 2018 ook in 2019 niet gehaald. Producenten van koelkasten en vriezers slaan daarom nu de handen ineen om de inzameling van oude apparaten te verbeteren. Weee Nederland is de regie organisatie die het plan namens producenten via een AVV (algemeen verbindend verklaring) indient bij de overheid.

16-12-2019

In 2015 sloten we een overeenkomst met de Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Grootkeukenapparatuur (NVLG). Hiermee voldoet de NVLG aan de wettelijke verplichting die voorschrijft dat producenten en importeurs verantwoordelijk zijn voor de inname en recycling van de apparaten die zij op de markt brengen. Om de grootkeukenapparatuurleveranciers te laten zien hoe de grootkeukenrecycling in zijn werk gaat, maakten ze dit filmpje. 

2-12-2019
Producenten

In Nederland zijn meer dan 3 miljoen koelkasten in omloop die ouder zijn dan 10 jaar. Deze oude koel- en vrieskasten verbruiken veel meer energie en sommige bevatten nog gevaarlijke broeikasgassen die inmiddels verboden zijn. Samen met producentencollectief Weee Nederland en het merendeel van de koelkastenbranche stelt Urgenda voor om een campagne te starten om ervoor te zorgen dat volgend jaar 1 miljoen oude koelkasten worden gerecycled en ingewisseld voor een zuiniger model. Dat levert 0,4 Mton CO2-reductie op.

12-11-2019
Producenten

Woensdag 13 en donderdag 14 november staan de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch voor de zesde keer in het teken van de wereld van verlichting en schakelen. LED + Elektro dé plek om oplossingen met elkaar te vergelijken en te netwerken op hoog niveau. Weee Nederland is een van de exposanten. Bezoek onze stand (hal 4, stand M5) zeker voor een kop koffie en een gesprek. Of kom naar het LED-seminar van Reint Sekhuis op donderdag om 15.45 uur. U bezoekt LED + Elektro gratis door te registreren met de invitatiecode 2019WEEE 

4-11-2019
Gemeentes

Samen geven we afval een nieuw leven: dat is de boodschap van het nieuwe, verbindende beeldmerk afvalscheiding dat kort geleden is gelanceerd. Het doel van het beeldmerk is dat consumenten de communicatieuitingen van publieke en private organisaties over afvalscheiding met elkaar gaan associëren. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is blij met het beeldmerk: '.. Met dit beeldmerk stimuleren we mensen nog meer om beter en slimmer afval te scheiden.

31-10-2019
Gemeentes

Deze week stond er een mooi artikel in de Volkskrant over onze partnergemeente Horst aan de Maas met als introtekst: Het succesverhaal van Horst aan de Maas: 'We zijn Nederlands kampioen afval scheiden.' De inwoners die eerst afhoudend waren, maken nu zelfs een sport van afval recyclen! Lees hier hun inspirerende verhaal.

28-10-2019
Producenten

Woensdag 13 en donderdag 14 november staan de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch voor de zesde keer in het teken van de wereld van verlichting en schakelen. Exposanten van binnen én buiten de Benelux stellen zich op LED + Elektro voor. Als Nederlands grootste onafhankelijke vakbeurs voor licht- en elektrotechniek is LED + Elektro dé plek om oplossingen met elkaar te vergelijken en te netwerken op hoog niveau. Weee Nederland is een van de exposanten. Bent u een producent of importeur van lampen of armaturen?