Nieuws en inzichten

21-10-2019

De afgelopen weken liepen er volop E-waste Races. Met trots presenteren we de resultaten. Tijdens de race in Stadskanaal, die we samen met Virol organiseerden, zamelden de 10 scholen een record aantal van 38.527 oude elektronische apparaten in 4 weken in. Basisschool Piet Prins ging er uiteindelijk met de winst vandoor. De nummer twee, CBS de Rank, brak een record voor meest ingezamelde apparaten door een klas: 13.178 apparaten. Zij wonnen de race net niet, want ze hadden minder punten dan de winnende school. Elk apparaat staat voor een bepaald aantal punten.

7-10-2019

Hebt u ze al gehoord of gezien? De radiospotjes, billboards of een van de andere communicatiemiddelen van Heel Holland Recyclet? Deze  communicatiecampagne is namelijk vandaag gerstart! Met heel veel radioreclame, social media, acties, een nieuwsfeed op HeelHollandRecyclet.nl en nog veel meer. Hiermee verwachten we veel aandacht te generen voor en tijdens de recycleweek die 14 oktober a.s. start. Samen met onze partner(gemeenten) hebben wij ook heel wat acties in gang gezet, die moeten bijdragen aan het inzamelen van meer e-waste. 

2-10-2019
Producenten

Goed nieuws. Volgens nieuwe Europese regels moeten elektrische apparaten zuiniger worden in gebruik en gemakkelijker worden om te repareren. Ook moeten reserve-onderdelen minstens zeven tot tien jaar na aankoop nog beschikbaar zijn. Gister stemde de Europese Commissie in met nieuwe ecologische ontwerpmaatregelen voor producten, zoals koelkasten, wasmachines, vaatwassers en televisies. De maatregelen worden in 2021 van kracht.

1-10-2019

Weee Nederland zoekt continu naar (nog meer) manieren om het gedrag van inwoners qua afvalscheiding te verbeteren. We zien dat inwoners graag willen weten wat er gebeurt met apparaten die zijn ingeleverd en hoe deze gerecycled worden. Inwoners bewust maken van grondstoffen en processen draagt bij aan het op de juiste manier inleveren van apparaten. We ontwikkelden daarom een serie waarbij we dit in (beeld)taal duidelijk maken. De serie bestaat uit apparaten die we volgen van ‘heel’ naar in stukjes (knolling). Bij de beelden zijn er passende teksten geschreven.

16-9-2019
Retailers

In de Leeuwarder Courant lazen wij dit mooie artikel over de bijrijders die E-waste ophalen bij onze retailers: Licht verstandelijk beperkte jongeren zonder zinvolle invulling van de dag die softdrugs gebruiken, slecht eten en zich vervelen. Dat troosteloze beeld behoort wat Linda Lai betreft als het even kan gauw tot de verleden tijd.

9-9-2019

Vandaag start een SIRE-campagne die mensen oproept om beter voor hun spullen te zorgen. "Waardeer het, repareer het", is het motto van de campagne. "Er is heel veel aandacht voor recycling, dat is op zich goed", zegt SIRE-voorzitter Lucy van der Helm. "Maar heel weinig mensen realiseren zich dat repareren nog veel beter is. Als we met z'n allen meer repareren, hoeven we minder te recyclen." Weee Nederland is blij met deze campagne. Wij benadrukten altijd al het belang van duurzaam omgaan met apparaten.

12-8-2019
Gemeentes

Als niet iedereen in Nederland een grote extra inspanning levert om meer e-waste in te zamelen, is een nieuw maatschappelijk probleem in de maak. Dat stelt Heel Holland Recyclet, een gezamenlijk initiatief van partijen betrokken bij de inzameling en recycling van e-waste in Nederland, waaronder Weee Nederland. Volgens Heel Holland Recyclet komen er door de huidige economische hoogconjunctuur meer en meer nieuwe typen apparaten op de markt, worden bestaande apparaten sneller dan voorheen vervangen en bezitten huishoudens ook gemiddeld steeds meer apparaten.

12-7-2019
Producenten

Jan Huisman en Jeroen Westermann bundelden zes jaar geleden hun kennis, netwerk en ervaring en startten LED Group Europe. Bij organisaties en bedrijven inventariseren zij de huidige verlichtingssituatie, bespreken ze deze en doen ze een aanbieding voor energiebesparende LED-verlichting. In 2018 koos LED Group Europe voor producentensysteem Weee Nederland. Dit jaar adviseerden en plaatsten zij LED-lampen in de sorteerhal van Weee Nederland in Apeldoorn. Zowel LED Group Europe en Weee Nederland hebben dan ook een gemeenschappelijke deler: kwaliteit, prijs en duurzaamheid.

21-6-2019

Weee Nederland heeft samen met de andere Nederlandse producentenorganisaties een stimuleringsdeal gesloten met de leden van de metaalbranche MRF. Deze deal is onderdeel van het Plan van Aanpak 65% dat ten doel heeft om het inzamelpercentage van 65% voor afgedankte elektronica te behalen. De Metaalrecycling Federatie (MRF)-metaalbedrijven zullen voortaan het door hen ingezamelde e-waste separaat opslaan op hun werf, AEEA uit gemengde metaalstromen sorteren en AEEA laten verwerken door Weeelabex gecertificeerde verwerkers. 

19-6-2019
Gemeentes

Gister bezocht een groep beleidsmedewerkers leefomgeving, afval en circulaire economie van de gemeente Apeldoorn Weee Nederland en Het Nederlands e-waste centrum. Ze spraken hier met ons over het inzamelen, sorteren en verwerken van afgedankte elektrische apparaten. Natuurlijk was er ook tijd voor een rondleiding door het sorteercentrum. 

14-6-2019
Gemeentes

Van 17 juni tot en met 13 juli loopt er een Weeelectric-actie in het Gooi. Mensen kunnen afgedankte elektrische apparaten inleveren bij het mobiele scheidingsstation van GAD. Zij ontvangen dan bij het inleveren van een apparaat een attentie in de vorm van een bewaarblikje pepermunt. Data en locatie's vinden mensen op de site van GAD. Nog werkende apparaten kunnen mensen naar de Kringloopwinkelcontainer brengen op de milieustraat.

15-5-2019
Gemeentes

Deze weken lopen er weer volop E-waste Races. Vorige week was de kick off in de Hoeksche Waard. De race is inmiddels volop aan de gang. Deze week krijgen de leerlingen in Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray les over e-waste, de E-waste Race-spelregels en is hun kick off. Last but not least lopen er vanaf 27 mei a.s. nog twee races namelijk in Assen en Noorderveld. 

Foto: kick-off in de gemeente Horst aan de Maas. Groep 6,7,8 van Basisschool De Bottel uit Lottum.

26-4-2019

Pas geleden werd een ontwerp-besluit ter inzage gelegd voor de AVV lampen. Graag lichten we dit toe. Weee Nederland zamelt vanaf 1 januari 2019 voor producenten, naast e-waste (waaronder armaturen), ook lampen in. Inmiddels hebben zich zo’n 100 producenten en importeurs van lampen aangesloten bij Weee Nederland. Via ons inzamelnetwerk worden bij winkels en gemeenten lampen ingezameld. Weee Nederland verzorgt de inzameling C02 neutraal en helpt daarbij mensen aan het werk die moeilijk zelfstandig een baan kunnen vinden.

19-4-2019

Woensdag 17 april was de opening van een gloednieuw afvalbrengstation van onze partner HVC. Leerlingen van basisschool De Wielen telden af en met een grote zwaai gooiden wethouder Arno Janssen en Gertjan de Waard, directeur HVC, een tuinstoel en een kruk in de bak voor harde kunststoffen. Het was het eerste afval dat werd ingeleverd op het nieuwe afvalbrengstation in Papendrecht. 

27-3-2019

Wil jij helpen om ervoor te zorgen dat meer en meer elektrische apparaten worden gerecycled en wil je producenten van deze apparatuur bijstaan door rapportages in Europa in te vullen? Wil jij bouwen aan een stabiele dienstverlening en deze nog beter maken? Wil jij ons helpen om onze organisatie verder te laten groeien? Ben jij vernieuwend, praktisch en saamhorig (ver-prak-saam)? Dan zoeken wij jou! Per 15 mei a.s. zoeken wij namelijk een Medewerker Europese Registratie voor 20 uur per week. UPDATE: we hebben voldoende kandidaten. Reageren kan niet meer.

12-3-2019

Ook dit jaar wordt er weer een Green Alley Award uitgereikt. Dit is een prijs voor startups en ondernemers in de circulaire economie. Het doel van de award is om van de lineaire een circulaire economie te maken en om de afval- en recyclingindustrie om te vormen. Deze jaarlijkse Europese prijs werd in 2014 gecreëerd door o.a. Landbell Group (waaronder Weee Nederland-partner ERP). Startups in Europa die wereldwijd de afvaluitdaging willen aanpakken met digitale oplossingen in de circulaire economie, recycling oplossingen of ideeën voor afvalpreventie kunnen een pitch insturen.

25-2-2019

Dit jaar, 2019, moet 65% van het gemiddelde gewicht dat aan elektrische apparaten in de afgelopen drie jaar op de markt is gezet, conform wet- en regelgeving worden verwerkt. Dat is de doelstelling uit de WEEE-directive, die is geïmplementeerd in de regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Meer afgedankte apparaten, ofwel e-waste moet worden gerecycled of hergebruikt. Om dit te bereiken overleggen producentensystemen, brancheorganisaties, de NVRD, het ministerie I&W en andere stakeholders met elkaar.

Elektrische fiets
22-2-2019

De overheid ziet elektrische fietsen sinds 15 augustus 2018 als elektrisch apparaten. Dit legt bij producenten en importeurs een producentenverantwoordelijkheid neer: u moet voldoen aan de eisen die de Nederlandse regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur stelt. Verschillende grote producenten kennen deze wetgeving (En zijn inmiddels bij ons collectief aangesloten!), andere producenten weten dit nog niet of vragen zich af waarom ze moeten voldoen aan deze wetgeving.

Weee Nederland bord van gerecycled materiaal ter ere van jubileum
15-2-2019
Gemeentes

Weee Nederland bestaat vijf jaar! ’We groeien sterk door.’ vertelt oprichter en directeur Reint Sekhuis. ‘Zo’n 100 gemeenten en 630 producenten/importeurs hebben zich nu bij ons aangesloten, waarmee we er samen voor zorgen dat we het anders doen. Afgelopen jaar zamelden we 40.000 ton afgedankte elektrische en elektronische apparaten in. Onze aanpak om e-waste inzameling en recycling te verbinden met een maatschappelijke missie, heeft veel navolging gekregen in de markt.

De nieuwe inzamelauto waarmee we naar retailers gaan
14-2-2019
Retailers

Hebt u ze al gezien? De nieuwe inzamelauto's waarmee we naar retailers gaan. We doen dit CO2 neutraal! Elektronicawinkels zijn verplicht om oude elektrische apparaten terug te nemen bij verkoop van nieuwe. Als extra service kunnen retailers -naast bijvoorbeeld een oude wasmachine- ook de kleine elektrische apparaten aannemen. Weee Nederland zorgt samen met Get2Green Logistics voor een betrouwbare inzameling op de locatie. Ook piepschuim en folies worden meegenomen.

8-2-2019

Technologie is de bron van veel vooruitgang, maar zorgt ook voor vervuiling. E-waste is de snelst groeiende bron van afval. In 2018 werd naar schatting 48,5 miljoen ton elektrische -en elektronische apparaten weggegooid. Volgens de Verenigde Naties zal die hoeveelheid in 2050 meer dan verdubbelen als er niets verandert.

Cycloon fietskoerier neemt afgedankte apparaten mee
22-1-2019
Gemeentes

Vanaf nu kunnen inwoners in heel Den Haag oude, kleine elektrische apparaten mee teruggeven aan Cycloon Fietskoeriers Den Haag wanneer er een pakket aan de deur wordt bezorgd. Inwoners die een pakketje hebben besteld, krijgen een melding per mail over deze unieke service die in de avondroutes plaatsvindt. Den Haag is daarmee de tweede gemeente in Nederland waar ieder huishouden oude apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, aan de fietsende pakketbezorger kan meegeven. Eerder kon dit al in Rotterdam.

Registratie en recycling professionele keuken
16-1-2019

Tijdens horecavakbeurs Horecava is het kennisplatform Grootkeuken.nl gelanceerd. Op dit onafhankelijk kennisplatform vinden ondernemers en keukenprofessionals tips en een overzicht van alle essentiële apparatuur voor het inrichten van een professionele keuken. Daarnaast vinden bezoekers op Grootkeuken.nl handvatten om te voldoen aan de actuele wetgeving op het gebied van onder andere hygiëne, onderhoud, duurzaamheid en energie.

11-1-2019

Van 22 december tot en met 5 januari liep een succesvolle Weeelectric-actie in Harderwijk. Je kon apparaten inleveren bij de Weeelectric-bak op het milieupark.

17-12-2018
Producenten

De Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben een overeenstemming bereikt over het ecodesign van koelkasten. Consumenten moeten deze eenvoudig kunnen repareren. In december en januari vinden onderhandelingen tussen de Europese Commissie (EC) en de EU-lidstaten plaats over het ecodesign van diverse zogeheten energiegerelateerde productgroepen. Naast koelkasten gaat het om verlichting, wasmachines, televisies, displays en vaatwassers.

13-12-2018
Gemeentes

Vanaf vandaag kunnen inwoners in heel Rotterdam oude, kleine elektrische apparaten mee teruggeven aan Cycloon Fietskoeriers Rotterdam wanneer er een pakket aan de deur bezorgd wordt. Inwoners die een pakketje hebben besteld, krijgen een melding per mail over deze unieke service die in de avondroutes plaatsvindt. Rotterdam is daarmee de eerste gemeente in Nederland waar ieder huishouden oude apparaten, zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten, aan de fietsende pakketbezorger kan meegeven. 

LED Group Europe kiest voor Weee Nederland
11-12-2018
Producenten

Weee Nederland begroet LED Group Europe als nieuwe partner! Deze mooie organisatie bundelt kennis, netwerk en ervaring om een bijdrage te leveren aan de invoering van energiebesparende verlichting (LED verlichting) in Nederland. Naast kwaliteit staat duurzaamheid bij hen voorop. We zijn er dan ook trots op dat ze kiezen voor Weee Nederland.

3-12-2018
Producenten

Hebt u onze advertentie gezien in een lampentijdschrift? En onze prijzen vergeleken?* Door onze efficiënte organisatie bieden wij importeurs en producenten van lampen een gedegen oplossing, waarmee producenten voldoen aan de producentenverantwoordelijkheid. Dit levert in bijna alle gevallen een kostenbesparing van minimaal 10% op. Wilt u meer weten of meteen aansluiten? Bel of mail ons.

26-11-2018
Producenten

Vanaf 15 augustus is de regeling Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) aangepast. Een belangrijke verandering is dat er producten onder de regeling vallen die voorheen waren vrijgesteld (de 'Open scope'). Of waarbij er eerder onduidelijkheid was. Een goed voorbeeld hiervan zijn kabels.

19-11-2018
Gemeentes

Het eerste weekend van november was Let’s Gro, een inspiratiefestival in Groningen. Let’s Gro gaat over de toekomst van Groningen en haar omgeving. En die toekomst gaat over vele onderwerpen, denk aan energie, duurzaamheid, gezondheid, voedsel en nog veel meer. Samen met Virol mochten wij zaterdag 3 november zo veel mogelijk kinderen inspireren op de Doe Maker Kinderdag. En dat was een succes! Bekijk hier de leuke 'after movie'.

12-11-2018
Producenten

Toen Schoondergang en Van Zwanenburg elkaar destijds voor het eerst aankeken, was het alsof ze elkaars spiegelbeeld zagen. Met identieke ideeën over hoe je acteert in de markt van professionele keukens (de kunde van Schoondergang) en horecabenodigdheden (waar Van Zwanenburg alles van af weet). Dit resulteerde in één grootkeuken- én horeca-artikelenbedrijf dat het verschil wil maken. Ook op het gebied van MVO. Ze kozen, via de NGR, voor Weee Nederland en zijn daar trots op. 

26-10-2018
Gemeentes

Het eerste weekend van november is Let’s Gro, een inspiratiefestival in Groningen. Let’s Gro gaat over de toekomst van Groningen en haar omgeving. En die toekomst gaat over vele onderwerpen, denk aan energie, duurzaamheid, gezondheid, voedsel en nog veel meer. Samen met Virol proberen wij zaterdag 3 november zo veel mogelijk kinderen te inspireren op de Doe Maker Kinderdag. Deze kinderdag vindt plaats in de tent op Grote Markt in Groningen van 10.00 uur - 17.00 uur. Woont u in het Noorden van Nederland?

25-10-2018
Producenten

Vanaf 15 augustus zijn er veranderingen in de regeling Afgedankte elektrische en Elektronische Apparatuur. Er zijn nog zes categorieën van elektr(on)ische apparatuur. Sommige apparaten worden niet meer naar soort, maar naar grootte ingedeeld. Tot slot treden er vanaf deze datum wat meer uitzonderingen in werking. Het gevolg is dat over het algemeen meer producten onder de regelgeving vallen (dit wordt de ‘Open scope’ genoemd).

30-9-2018
Producenten

We staan in Allicht! Het blad voor licht, architectuur en design. Vanaf 2019 starten wij ook de inzameling van (LED-)lampen en armaturen. Hierbij maken we gebruik van onze effectieve inzamelkanalen. Al heel veel producenten weten dit. Degene die het nog niet weten, informeren we zo veel mogelijk. En met effect mogen we gelukkig zeggen. Steeds meer producenten sluiten zich bij ons aan.

22-10-2018

Vorige week was 'onze' E-waste Race het hoofditem bij het jeugdjournaal. De E-waste Race zorgt er voor dat kinderen weten waarom het belangrijk is om afgedankte apparaten in te leveren en om dit te blijven doen. Nog steeds gaan er grondstoffen verloren doordat kleine elektrische apparaten in de restafvalbakken belanden of eeuwig in de la blijven liggen. Hier kunnen we iets aan doen door oude elektronica zoveel mogelijk te hergebruiken of in te leveren voor recycling. Bijvoorbeeld via een E-waste Race.

20-9-2018

We zijn op zoek naar een enthousiaste Medewerker Verkoop Binnendienst voor 32 uur per week. In deze functie ben je de rechterhand van het salesteam. UPDATE: deze vacature is vervuld! 

4-9-2018
Gemeentes

Apeldoorn, Zwolle en Deventer startten de afgelopen tijd pilots om afval nog beter en eenvoudiger te scheiden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven bracht gisteren een werkbezoek aan de gemeenten om hierover van gedachten te wisselen. Vooral de 'moeilijke' stromen, zoals textiel, matrassen en ook e-waste kwamen daarbij aan bod. O.a. wethouder Carlo Verhaar van de gemeente Deventer was aanwezig. Vanuit Weee Nederland was Reint Sekhuis er. 

21-8-2018
Producenten

'Het symbool voor gescheiden inzameling van EEA bestaat uit een doorgekruiste verrijdbare afvalbak. Het symbool moet zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar worden aangebracht.' Dit staat in de richtlijn AEEA. Regelmatig krijgen wij de vraag gesteld wanneer het symbool op een product moet. U vindt deze vraag (en het antwoord) dan ook bij onze meest gestelde vragen.

14-8-2018
Producenten

Als u producent of importeur bent van elektrische producten en deze op de markt zet in het buitenland dan moet u deze producten registreren en rapporteren bij de WEEE-registratiesystemen van de betreffende landen. Wij kunnen dit overnemen en doen dit al voor o.a. ModusLink. We spraken Thomas Krijnen van ModusLink en vertellen wat er bij komt kijken om tot de registratie en rapportage te komen! 

13-7-2018
Producenten

Elektrische fietsen worden vanaf 15 augustus 2018 door de overheid gezien als een elektrisch apparaat. Dit legt bij producenten een producentenverantwoordelijkheid neer, waarbij zij verantwoordelijk worden voor o.a. registratie, terugname en recycling. Het collectieve producenten systeem Weee Nederland vult deze verantwoordelijkheden in via een collectieve aanpak. O.a. Giant heeft al voor ons e-bike inzamelsysteem gekozen. 

13-7-2018
Producenten

Door een wetswijziging veranderen vanaf 15 augustus 2018 de rapportagecategorieën. De Nederlandse overheid hanteert deze wetswijziging vanaf 01 januari 2019. Deze wijziging heeft impact op de categorie waarin producten vallen. Ook kan het zelfs gebeuren dat u producten moet rapporteren die eerder niet gerapporteerd hoefden te worden. Nieuw op te geven apparatuur zijn huishoudelijke armaturen en e-bikes. De huishoudelijke armaturen komen onder de categorie 5, kleine apparaten te vallen. De e-bikes komen in categorie 4, grote apparaten.

29-5-2018
Producenten

In aansluiting op onze groei en op verzoek van onze relaties verzorgen wij vanaf 2019 (ook) de inzameling van (LED-)lampen en armaturen. Hierbij maken we gebruik van onze effectieve inzamelkanalen. Graag heten wij u vanaf 1/1/2019 van harte welkom als deelnemer bij het producenten collectief Weee Nederland.

29-6-2018
Producenten

Verschillende importeurs van verlichting stelden ons vragen over de voorgenomen AVV van stichting Lightrec. Weee Nederland maakt bij het ministerie bezwaar tegen de AVV die stichting Lightrec wil indienen. Het middel van AVV is vooral bedoeld om een nieuwe verwijderingsstructuur op te kunnen zetten en te ondersteunen.

Een AVV is uitdrukkelijk niet bedoeld om gelijkwaardige systemen uit te sluiten. Anders zou een AVV worden ingezet om concurrentie uit een markt te weren. Met de huidige AVV aanvraag wordt volgens Weee Nederland concurrentie tegen gegaan.

26-6-2018
Gemeentes

Weee Nederland gemeente Horst aan de Maas is één van de winnaars van de European Green Leaf Award 2019. De prijsuitreiking van deze prestigieuze Europese duurzaamheidsprijs vond afgelopen donderdag plaats in Nijmegen. De eerste prijs wordt gedeeld met Cornellà de Llobregat (Spanje). De European Green Leaf Award wordt jaarlijks uitgereikt aan steden of gemeenten met een inwoneraantal tussen 20.000 en 100.000, voor hun inzet en prestaties op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling.

18-6-2018

Vorige week liepen er twee E-waste Races af. Basisschool de Meridiaan in Dordrecht zamelde maar liefst 4974 oude elektronische apparaten in in vier weken. Zij wonnen met een ge-wel-dige score van 2079 de race in Drechtsteden. Goed gedaan! De winnaar van de tweede plek is Het Kristal, locatie Zuilenburg. Zij mogen op schoolreisje naar de milieustraat van HVC. Ook in Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas en Veldhoven liep een E-waste Race. Deze is gewonnen door de St. Jan Baptist.

11-6-2018

Afgelopen donderdag is de lijst van dé 100 jonge duurzame jonge koplopers van 2018 feestelijk gelanceerd bij Circl. Onze partner van de E-waste Race Timmy de Vos staat in deze lijst. Hij zegt hierover: 'Geweldig blij dat ik in de #DJ100 sta, de lijst met duurzame jonge koplopers in Nederland! Ik ben enorm dankbaar dat mijn inzet voor de duurzame zaak wordt beloond met deze fantastische titel. Een mooi moment om vol trots terug te kijken op een paar successen!

31-5-2018

De afgelopen tijd waren wij op zoek naar een 'cijfer en data' man of vrouw. We zijn blij dat we kunnen melden dat we deze collega hebben gevonden. Marco Vlootman versterkt ons team per direct. Hij gaat onze financiele administratie runnen en ons met raad en daad bijstaan op het gebied van cijfers en gegevens.

Graag stelt Marco zich aan u voor! 

4-5-2018

De kop van 2018 is eraf. Al zes prachtige E-waste Races zijn gelopen waarbij ruim 1.700 leerlingen een actieve bijdragen hebben geleverd. Al deze leerlingen weten nu precies wat elektronisch afval is en waarom het belangrijk is om het te recyclen! Iets waar we trots op zijn. Daarnaast heeft De Bataaf in de race van Rivierenland/Westland een nieuw schoolrecord behaald van maar liefst 9.438 ingezamelde apparaten. Bedankt aan iedereen die daar een bijdrage aan leverde!

23-4-2018

Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde. Wij voelen ons daarbij thuis en zijn om die reden sinds dit jaar lid! Onze uitdaging is om ervoor te zorgen dat apparaten niet meer tussen het huisvuil belanden, maar worden ingezameld om te worden hergebruikt of als materiaal opnieuw ingezet als grondstof. 

6-4-2018

Het is altijd leuk om te vertellen over afgedankte elektrische apparaten. Laatst mochten we dit doen voor het medewerkersblad van AEB Amsterdam. Weee Nederlands Mark vertelde over alle verschillende stappen die een wasmachine doorloopt vanaf het moment dat deze bij AEB komt. 

29-3-2018

We zoeken een nieuwe consultant die onze producenten bijstaat in het voldoen aan de wetgevingen in Europa. Iemand die meebouwt aan een stabiele dienstverlening en deze nog beter maakt. En iemand die vernieuwend, praktisch en saamhorig (ver-prak-saam) is. We zoeken een consultant Europese registratie! Interesse? Lees dan snel verder. UPDATE: deze vacature is vervuld

8-3-2018

Fase 1 van het zonnepark op de oude afvalberg bij onze partner Avri in Geldermalsen is sinds klaar. Hiermee leveren de eerste 2.400 zonnepanelen vanaf nu stroom aan het net. Dit is slechts 7% van het totale aantal panelen, maar zorgt op jaarbasis toch voor voldoende stroom voor 208 gezinnen.

7-3-2018

Gister was de kick off van de E-waste race in Rivierenland. De race looopt van 12 maart tot en met 6 april. Vijf groepen van basisscholen nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk kapot klein elektronisch afval (e-waste) in te zamelen. Mensen kunnen hun elektronisch afval, zoals stijltangen, haardrogers, dvd-spelers en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Op een vooraf afgesproken tijd wordt het afval dan aan huis opgehaald door scholieren. Avri zorgt ervoor dat het elektronisch afval wordt opgehaald bij de scholen.

1-3-2018

Vandaag is het Nationale Complimentendag! Graag laten wij weten dat we het heel bijzonder vinden hoe de mensen in onze sorteercentra tot het uiterste gaan bij het sorteren. Ook met dit ontzettend koude weer zetten ze alles op alles om de continue stroom containers te legen en alle elektrische apparaten sorteren. We zeggen dat op deze weg, maar natuurlijk ook live! Dankjewel jongens! 

12-2-2018

Weee Nederland groeit! We zoeken iemand om samen met ons meer en meer elektrische apparaten te recyclen en -specifiek- om te zorgen dat alle (financiele) data bij ons accuraat en effectief wordt verzameld. Iemand die meebouwt aan een stabiele dienstverlening en deze nog beter maakt. En iemand die vernieuwend, praktisch en saamhorig (ver-prak-saam) is. We zoeken: een administratieve topper!

16-1-2018

Gister namen de opstellers van het Grondstoffenakkoord vijf transitieagenda’s in ontvangst. In de agenda’s staan voorstellen die de omslag naar een circulaire economie versnellen. Weee Nederland levert een actieve bijdrage aan de transitieagenda. Daarnaast was de uitreiking van de Circular Award 2018. Closing the loop won! Het bedrijf heeft meer dan 2 miljoen telefoons gerecycled en werd door de jury geroemd door zijn sluitende businesscase. Met de uitreiking is de derde Week van de Circulaire Economie afgetrapt.

4-1-2018

Net in het nieuwe jaar viel het FD op de mat met daarin de bijlage Circulaire economie. Dit is een uitgave van Nederland MVO, een initiatief van Mediaplanet. Hierin onder meer aandacht aandacht voor waar kansen liggen qua circulair ondernemen, tips van experts en inspirerende verhalen. Ook wij leverde een bijdrage aan deze bijlage. Reint vertelde over onze plannen en ambities. 

21-12-2017

De feestdagen staan voor de deur. Het jaar zit er bijna op. Hopelijk kijkt u tevreden terug op 2017. Wij vonden het een mooi jaar. Bijna 500 producenten en importeurs zijn inmiddels partner bij ons. Welkom! Ook het aantal inzamel partners groeide substantieel. Weee Nederland maakt een verschil in de markt. Daar zijn we trots op. 

11-12-2017

Het kinderprogramma De Buitendienst is een educatief programma van de publieke omroep NTR voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar waarin de natuur, biologie en duurzaamheid centraal staan. Presentatoren Nienke, Matthijs, Yannick en Kiefer gaan op avontuur in de natuur. In een nieuwe serie over afval onderzoeken ze o.a. waar ons afval vandaan komt, hoeveel afval we produceren en welke problemen en kansen het veroorzaakt. Daarbij zien ze ‘afval’ en recycling in de breedste zin.

8-12-2017

Nog steeds worden er niet voldoende afgedankte elektrische apparaten ingezameld. Om de inzameldoelstellingen te behalen zijn stevige veranderingen in aanpak nodig, vinden wij. Op een bijeenkomst op 25 januari a.s. vertellen wij producenten graag meer over waarom wij dit vinden en wat onze plannen zijn voor de komende jaren. Wij nodigen onze producentenpartners van harte uit om aanwezig te zijn. Zo kunnen we meningen meenemen in de plannen. 

24-11-2017
Recyclebedrijven

Onze partner Holland Recycling won donderdagavond de eerste MVO Award (Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen) van Noordoost-Brabant. Het bedrijf kreeg de prijs omdat het 25 mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt, werk biedt. Holland Recycling maakt vooral elektronica geschikt voor hergebruik.

20-11-2017

Slechts eenderde van de e-waste in Europa wordt gerecycled. Dat moet anders, vinden de mannen van E-waste Arcades. Joris Petterson en Timmy de Vos bedachten een originele manier voor het recyclen van oude apparaten. Het duo maakt speelautomaten (arcades) van afgedankte apparaten, zoals computers, kabels, oude wasmachines en duurzaam gecertificeerd hout. In plaats van een muntje gooi je je oude mobiel in de automaat om een spelletje te kunnen spelen. Weee Nederland is partner.

10-11-2017
Producenten

Importeurs van buitenlandse fabrikanten van zonnepanelen die zijn aangesloten via Weee Nederland kunnen gebruik blijven maken van de AEEA-registratie van deze buitenlandse fabrikant. Weee Nederland is met de overheid overeengekomen dat de verplichtingen van de Nederlandse importeurs kan worden overgenomen door een gemachtigde. De rol van gemachtigde wordt daarbij ingevuld door de buitenlandse fabrikant en Weee Nederland. Weee Nederland registreert daarbij tevens de gegevens van de Nederlandse importeurs, waardoor het voor handhavingsinstantie ILT controleerbaar is.

27-10-2017

Wat gebeurt er met een wasmachine als deze kapot is? Coolblue maakte er -met onze hulp- een film over. Het filmpje is zeker het bekijken waard!

10-10-2017

Rutte III gaat naar eigen zeggen flink inzetten op groene maatregelen. 'Nederland wordt duurzaam. We hebben geen alternatief voor aanpakken', schrijven de partijen, die spreken van een 'ambitieus klimaatbeleid'. Zo willen ze onder meer de CO2-uitstoot verlagen door middel van een klimaat- en energieakkoord. 'We leggen de lat hoog.' Goed nieuws op deze 10e oktober, de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid. 

1-9-2017
Producenten

Sinds een paar jaar is Fairphone bij Weee Nederland aangesloten. Sinds een tijdje in hun Fairphone 2 beschikbaar. Net zoals bij de Fairphone 1 kunnen gebruikers bij onverhoopte defecten zelf kleine reparaties uitvoeren. En / of de telefoon upgraden. Er is nu bijvoorbeeld een nieuwe camera beschikbaar met meer pixels, dus een hogere kwaliteit foto's. De Fairphone is hiermee heel duurzaam. Kan deze manier van apparaten ontwerpen en bouwen ook bij andere apparaten ingevoerd worden? Zit daar iemand op te wachten?

28-8-2017

Vanaf vandaag kunnen inwoners in heel Dordrecht oude, kleine elektrische apparaten meegeven aan de pakketbezorger van PostNL. Hiermee wordt het duurzame initiatief Weeelectric verder uitgebreid en worden steeds meer elektrische apparaten hergebruikt of gerecycled. Weeelectric is gestart door producentenorganisatie Weee Nederland, in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org.

3-8-2017

Kent u onze partner de E-waste race al? Zij organiseren een wedstrijd voor tien groepen van scholen uit een stad of regio en bevorderen daarmee de bewustwording over e-waste. Via een website kunnen buurtbewoners hun oude elektrische apparaten aanbieden. De deelnemende scholieren halen het daarna op. Zij scoren hier punten mee. De groep met het meeste aantal punten wint een schoolreis naar Nemo in Amsterdam. De E-waste race is nu genonimeerd voor een belangrijke prijs: helpt u mee?! Klik hier om voor hen te stemmen.

28-7-2017

Het Nationaal Weee register heeft de cijfers over 2016 gepubliceerd. Het aantal rapporterende producenten en verwerkers steeg in 2016. Meer individuele producenten sloten zich aan bij collectieven. De EEE (Electrical and Electronic Equipment) nam in 2016 wederom tegen de 10% toe. De gerapporteerde hoeveelheid WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) is in 2016 met 7% gestegen. Het inzamelresultaat over 2016 is 45%. Dit is overeenkomstig het wettelijk minimum. Over 2016 is de ‘distance to target’ voor het behalen van een inzamelresultaat van 65% ruim 68.000 ton. 

25-7-2017
Producenten
Kort geleden implementeerden wij een nieuw rapportagesysteem. Onze producenten krijgen een link gemaild waarna ze in het online systeem zelf gemakkelijk en snel de rapportage kunnen invullen en indienen. Oude rapportages terugkijken en facturen inzien kan ook. Ook is er iets veranderd aan de frequentie van het rapporteren.
23-6-2017

In vier weken tijd zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparaten verzamelen; dat is het doel van de E-waste race. Basisschool Eben Haëzerschool uit Hollandscheveld heeft de race gewonnen en zamelden samen maar liefst 2162 stuks elektronische apparaten in! De Anwende uit Aalden is nummer twee geworden. Zowel de nummer 1 als de nummer 2 wint een mooie prijs. De winnende school mag op schoolreis naar NEMO Science Museum in Amsterdam. De nummer twee krijgt 15 ASUS Zenpads. In de regio Emmen, Coevorden en Hoogeveen deden in totaal 10 basisscholen mee aan de E-waste race.

12-6-2017

Afgelopen zaterdag vond Drift om te dansen plaats in Nijmegen. Duurzaamheid is belangrijk voor dit festival. Daarom riep de organisatie op om zoveel mogelijk e-waste mee te nemen, zodat zij het kunnen recyclen tot een waanzinnig kunstwerk: de letters DRIFT. Oude broodroosters, kabels, kapotte telefoons werden volop ingeleverd! De mensen die dit deden, kregen toegang tot een geheime area op het festival. Het resultaat mocht er zijn! 

1-6-2017

In Nijmegen is binnenkort Drift Festival. Samen met de bezoekers maken zij elk jaar Nijmegen een stukje mooier. Dit jaar maakt kunstenaar Wieke van Leeuwen op zaterdag een tijdelijk kunstwerk. En wel een kunstwerk van elektronisch afval. Onder het mom ‘afval bestaat niet’ roept de organisatie op om zoveel mogelijk e-waste mee te nemen, zodat zij het op een leuke manier kunnen recyclen. Met haar beoogde installatie wil Wieke een signaal afgeven. “Bewustwording van je omgeving en je eigen gedrag omtrent milieu en je medemens heb ik hoog in het vaandel staan.

29-5-2017

Deze week spraken wij met de PostNL pakketbezorgers die in Dordrecht sinds maart oude elektrische apparaten mee terugnemen als zij bij mensen aan de deur komen. Hoe vinden zij dit? En hoe loopt het?

19-5-2017

Vandaag was Weeelectric op radio 1 te horen. Eerst werd er een reportage uitgezonden, die vrijdag jl. is gemaakt met Krijn een PostNL pakketbezorger in Amsterdam. Daarna om 6.30 uur was Reint Sekhuis, directeur van Weee Nederland, te horen. Hij sprak met presentator Jurgen van den Berg over Weeelectric. Je kunt het gesprek hier deels terugluisteren. Later op de ochtend werd het gesprek herhaald. 

8-5-2017

Vanaf 9 mei kunnen consumenten ook in een deel van Amsterdam oude elektrische en elektronische apparaten meegeven aan de pakketbezorger van PostNL. Dit initiatief heet Weeelectric en is gestart door producentenorganisatie Weee Nederland, in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org. In Amsterdam is ook de gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City en AEB Amsterdam betrokken.

28-4-2017

De afgelopen tijd liepen er een flink aantal E-waste races. En met succes. Graag geven wij een samenvatting van de races. Spannend was de E-waste race in Waardlanden. Deze liep van 27 maart tot 20 april samen met Weee Nederland partner HVC. De Eben Haezer in Groot Ammers en Merwedeschool in Hardinxveld-Giessendam hadden tot het einde een nek-aan-nek race. Dit was in 2015 ook al het geval. Toen won de Eben Haezer, dit jaar heeft de Merwedeschool gewonnen. Het resultaat was mooi: 18.052 apparaten werden opgehaald. In dezelfde periode liep de race in Rivierenland.

24-4-2017

Pas geleden startte het initiatief Weeelectric in de Zeeheldenbuurt, Rivierenbuurt en Herewegbuurt van Groningen. Pakketbezorgers van PostNL nemen daar kleine, oude elektrische apparaten gratis mee als ze een pakketje afleveren. Vera Sutman woont in de Zeeheldenbuurt. PostNL Pakketbezorger Pino Lisci is een vertrouwd gezicht voor haar. Ze heeft een drukke baan; online shoppen is dus een uitkomst. De mogelijkheid om oude elektrische apparaten mee te kunnen geven aan de pakketbezorger van PostNL is een praktische oplossing om haar huis netjes te houden.

4-4-2017
Producenten

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) schrijft momenteel bedrijven aan die mogelijk elektrische of elektronische apparatuur hebben geïmporteerd en deze in Nederland in de handel brengen. De ILT houdt namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu toezicht op de naleving van de zogenoemde Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (afgekort: AEEA). Uit deze Regeling vloeit de verplichting voort dat producenten verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de door hen op de markt gebrachte producten wanneer deze afval zijn geworden.

20-3-2017
Gemeentes

Vandaag was de aftrap van de E-waste race in Rivierenland, bij groep 7/8 van de Prinses Margrietschool in Tiel. De basisscholen die meedoen in Rivierenland zijn: Koningin Beatrixschool in Culemborg, De Morgenster in Geldermalsen, Prinses Margrietschool in Tiel, Tweestromenschool in Heerewaarden, Het Palet en de Rehobothschool in Opheusden, Isandra in IJzendoorn, De Hien in Dodewaard, Prins Willem-Alexanderschool in Echteld en de Sébaschool in Ochten. De race loopt van 27 maart tot en met 20 april 2017. Heel veel succes allemaal!

 

10-3-2017

Sinds 1 februari jl. is Henk Bos Projectdirecteur bij Weee Nederland. De komende tijd houdt Henk zich voornamelijk bezig met Weeelectric, een nieuwe manier van inzamelen van kleine elektrische apparaten. Bewoners kunnen hierbij oude apparaten meegeven aan de PostNL-pakketbezorger. Hiervoor werkte Henk als Algemeen Directeur bij Virol, een familiebedrijf in Noord Nederland gespecialiseerd in de inzameling en vermarkting van grondstoffen, zoals papier, metalen en kunststoffen. Door Virol worden ook, samen met Weee Nederland, 25 gemeenten ontzorgd met AEEA stromen.

7-3-2017
Retailers

Vanaf vandaag kunnen consumenten oude elektrische apparaten meegeven aan de pakketbezorger. Het gaat om een proef die start in een deel van Groningen met kleine elektrische apparaten zoals elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten.De proef is een initiatief van producentenorganisatie Weee Nederland in samenwerking met PostNL en Thuiswinkel.org onder de naam Weeelectric.

20-1-2017
Gemeentes

2017 is begonnen en wij zien uit naar alles wat voor ons ligt. We begonnen het jaar goed met twee nieuwe gemeentenpartners: Edam-Volendam en Landsmeer. Onze partner AEB Amsterdam is de nieuwe inzamelaar van AEEA in deze twee gemeenten. Inmiddels bedient Weee Nederland 72 gemeenten via onze partners. De hele lijst van gemeenten vindt u hier

16-12-2016

Nederland kent een wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor importeurs en producenten van elektrische en elektronische apparaten. Dit is geregeld in de Nederlandse regeling 'Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur' (AEEA). Het blijkt dat nog lang niet alle Nederlandse producenten en importeurs voldoen aan deze wetgeving. De afgelopen tijd begon de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) actief te controleren op naleving van deze verplichting. Veel bedrijven hebben nog vragen: moeten we registreren, waarom registreren etc.

24-11-2016
Producenten

Regelmatig krijgen wij vragen over welke elektrische apparaten onder de WEEE-wetgeving vallen. Een USB-stick bijvoorbeeld valt in catagorie 3 ICT- en telecommunicatieapparatuur. Ook zijn bedrijven vaak benieuwd of zij aan de WEEE-wetgeving moeten voldoen. Vragen? Op onze site vindt u veel informatie en aarzel niet om te bellen of mailen: wij geven u graag een persoonlijk advies. 

27-10-2016

Normaal geven we geen t.v.-tips, maar deze film lijkt een aanrader. Amerikaanse acteur-slash-activist Leonardo diCaprio maakte de film Before the Flood over de klimaatverandering. Naast het feit dat die gewoon mooi is, geeft de film hele praktische tips wat we kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan.

20-10-2016

De laatste tijd zijn er bij ons nieuwe ontwikkelingen bij de inzameling en demontage van elektrisch afval. Zo groeien de activiteiten in het Noorden van het land flink. Met onze partner Virol ontwikkelden we een totaalpakket voor de retailers in dit deel van het land. Virol zamelt e-waste in en combineert dit met de inzameling van folie en piepschuim. Het grote aantal nieuwe klanten leveren samen 700.000 kilo elektronisch afval op. De transport en de inzameling in de retailbranche gebeurt samen met Get2Green Logistics. Zij doen dit met een speciaal 'groen' voertuig.

10-10-2016

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid #dvdd16. Dit is een initiatief van Urgenda, een onafhankelijke stichting die Nederland samen met anderen sneller duurzaam wil maken. Voor ons is duurzaamheid het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het er voor zorgen dat de inzameling en verwerking van e-waste zo duurzaam mogelijk gebeurt. Bekijk hier onze aanpak en het filmpje dat we daarover maakten.  

26-9-2016

Bij post zat vandaag Schroot, de vakkrant voor o.a. metaalrecyclers. Tussen alle nieuwswaardigheden stond een artikel over een van de inzamelconcepten van Weee Nederland, de E-waste race, de zomereditie. Leuk!

26-9-2016

Producenten en importeurs van elektrische en elektronische apparatuur moeten zich registreren, zorgdragen voor inzameling en recycling in de afvalfase en de op de markt gebrachte en teruggenomen volumes rapporteren. Hier krijgen wij regelmatig vragen over. Een van de vragen is: hoe weet ik of u deze wettelijke verplichting heb? Graag zetten wij het antwoord hierop voor u op een rij. 

22-9-2016

Vannochtend startte de dag bij Weee Nederland met ontbijt voor een groep producenten. Terwijl we genoten van broodjes konden we ervaringen uitwisselen. Daarna was het tijd voor een rondleiding op het sorteercentrum. Vanaf de milieustraat, winkels en andere inzamelpunten gaat e-waste naar sorteercentra zoals deze in Apeldoorn. Weee Nederland richt het sorteerproces zo veel mogelijk in met mensen met een participatieachterstand. We scheiden op type apparaten om zo een hogere (milieu)opbrengst te krijgen.

19-9-2016

In augustus zochten we een junior consultant deelnemers. We zijn blij dat we kunnen melden dat we deze junior hebben gevonden. Koen Olde Hanter versterkt ons team per direct. Hij gaat Nederlandse en buitenlandse bedrijven met raad en daad bijstaan op het gebied van de Europese WEEE, Packaging en Battery directives. 

16-9-2016

Deze zomervakantie liep de E-waste race, de zomereditie bij 57 bso's van Korein Kinderplein / Kinderopvang Skar / Kwink Kinderopvang. De bso's namen het tegen elkaar op om in vier weken zoveel mogelijk kapot klein elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. Hierbij kan je denken aan stofzuigers, haardrogers, dvd spelers en dergelijke. Bij de inzamelactie lag de nadruk op het bewust maken van de kinderen en de mensen in hun omgeving. De deelnemende bso’s zaten in de regio Eindhoven, Arnhem en Veenendaal. Bso Villa Fantasia in Arnhem is de winnaar geworden.

15-9-2016
Gemeentes

In de media was volop te lezen dat het kabinet nog dit jaar een nationaal grondstoffenakkoord wil sluiten met bedrijven, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties om het gebruik van grondstoffen drastisch te verminderen. "We moeten af van deze wegwerpmentaliteit", schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) aan de Kamer. Wij zien kansen om binnen gemeenten slagen te maken met e-waste.

14-9-2016
Recyclebedrijven

In 2016 is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) actief begonnen met het handhaven van de verplichte Weeelabex-certificering van verwerkers van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA). Sinds 1 juli 2015 zijn verwerkers van AEEA verplicht een Weeelabex-certificaat (www.weeelabex.org) te hebben als zij deze apparatuur verwerken. De Weeelabex-standaard geeft uniforme regels voor de inzameling, opslag, transport, verwerking, recycling en het hergebruik van e-waste.

8-9-2016

Als netwerkorganisatie prijzen we onszelf gelukkig met veel, fijne partners. Sinds kort is Cleantech Center daar een van. Het Cleantech Center is hét duurzame innovatiecentrum van Oost-Nederland. Het delen van kennis staat centraal: studenten en ondernemers maken gebruik van elkaars know-how om antwoorden te zoeken op de uitdagingen van de toekomst. Kijk, dat is precies wat we graag doen. 

26-8-2016

In de rubriek Door de ogen van.. van het vakblad Afval deze maand: Reint Sekhuis. Reint is directeur van Weee Nederland. De rubriek geeft een leuk inkijkje in zijn privéleven en zijn drijfveren. Hij studeerde milieuwetenschappen en ontmoette tijdens zijn studie zijn vrouw Christa. Reint zou hij wel een dag willen ruilen met van de directeur Coolblue (een klant van ons) Pieter Zwart. Hij zou de cirkel van de circulaire economie graag rondmaken. 

4-8-2016

Ter uitbreiding van ons team zijn wij per direct op zoek naar een enthousiaste

Junior consultant deelnemers

Wil jij helpen om er voor dat zorgen dat meer en meer elektrische apparaten worden gerecycled en wil je producenten van deze apparatuur bijstaan in het voldoen aan de wetgevingen in Europa ? Wil jij helpen om onze dienstverlening nog beter te maken? Wil jij jezelf laten groeien én ons helpen om onze organisatie verder te laten groeien? Ben jij vernieuwend, praktisch en saamhorig (ver-prak-saam)? En vind je het fijn om flexibel te werken? Dan zoeken wij jou!

14-7-2016

De e-waste race zomereditie is van start gegaan op de BSO’s van Kwink in Veenendaal. De komende weken zullen 60 BSO’s met 3.000 kinderen kennis maken met electronica recycling. Weee Nederland organiseert in samenwerking met Korein Kinderplein / Kinderopvang Skar / Kwink Kinderopvang een unieke zomerse inzamelactie, waarbij de nadruk ligt op het bewust maken van de kinderen en de mensen in hun omgeving.

14-7-2016

YouTube is een super populaire site bij alle kinderen wereldwijd. Om te kijken en te uploaden. En dat uploaden gebeurt ook volop tijdens de e-waste races. En met geweldige resultaten. Het ene filmpje is nog leuker dan het andere.

8-7-2016

In de GRAM, het vakblad van de NVRD, staat deze maand (uitgave juni) een mooi artikel over de e-waste markt. Te lezen is dat gemeenten goed zijn voor bijna tweederde van het in ons land ingezamelde elektronisch afval. Ze zijn daarmee een belangrijke partij in de verwijdering ervan. Anno 2016 zijn daar verschillende organisaties actief mee. 

31-5-2016

Bent u als producent geinteresseerd in het terugzetten van gerecycled kunststof in uw producten? Samen met onze recyclers verbeteren we het sorteren van kunststoffen uit AEEA. Het doel hiervan is om hoogwaardig granulaat te krijgen voor het gebruik in nieuwe elektrische producten. Uw producten?

20-5-2016

Vandaag, 20 mei 2016, werd bij de tweede editie van de Nationale dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs (NDDHO16) de E-waste Arcades onthuld. De aanwezigen konden deze dag hun oude mobiel meenemen en in de kast stoppen. Zij werden beloond met een game op de gloednieuwe E-waste Arcades. De kast is een initiatief van de mensen van de E-waste race. Weee Nederland is partner in de ontwikkeling en uitrol van de kast. De onthulling werd gedaan door keynote speaker Talitha Muuze.

11-5-2016

De inwoners van de Hoeksche Waard leverden in 2015 bijna 415 ton aan afgedankte elektronische en elektrische apparaten (AEEA) in. Dat zorgde voor een CO2-besparing van ruim 1.800 ton. Dat is te lezen op AfvalOnline. Weee Nederland partner RAD Hoeksche Waard spreekt van een positieve ontwikkeling, die mede te danken is aan de in 2015 georganiseerde ‘E-waste race’.

22-4-2016

Vandaag is het de Dag van de Aarde (Earth Day). Deze dag is in het leven geroepen om mensen te laten nadenken over hun consumentengedrag en de invloed hiervan op de aarde. Wij denken hier 365 dagen per jaar over na, maar vandaag staan we even extra stil bij wat wij kunnen bijdragen. We maken -samen met onze partners- de inzameling en verwerking van AEEA zo duurzaam mogelijk. We zien in onze gemeenten een mooie besparing in CO2 door de effectieve verwerking. Over 2015 heb je het dan over 39.027 ton minder CO2.

15-4-2016
Producenten

Voor u als producent en / of importeur is het goed om te weten dat de kosten voor de registratie in het WEEE-register voortaan bij u komen te liggen. De kosten van het register tot en met het jaar 2014 werden gedragen door de producentencollectieven. Vanaf 2015 dragen producenten de kosten. Het gaat dan om 200 euro per jaar. Bent u aangesloten bij Weee Nederland? Dan ontvangt u een factuur voor deze kosten via ons. Lees hier de informatie op de site van het Nationaal (W)EEE Register.

1-4-2016
Gemeentes

Vandaag finishten er twee E-waste races' in HVC-gebied. Na een spannende eindstrijd won in Drechtsteden groep 7B op de Johannes Calvijnschool in Sliedrecht.

23-3-2016

Graag stellen we aan u voor: Simone Bouwhuis. Ze is sinds maart jl. onze relatie manager en ze zit er al prima in. Na veel praten, luisteren en inlezen staat Simone nu te popelen om naar buiten te gaan! Simone's kracht zit in het gezamenlijk zoeken naar win:win. We zijn trots op haar en het hele Weee Nederland-team.

23-3-2016

Epeat is een wereldwijd erkenningssysteem voor milieuvriendelijke elektronica. De in Amerika gevestigde non-profit organisatie verifieert voortdurend de claims die fabrikanten maken. De afvalfase van apparaten is een belangrijk criterium in de beoordeling door Epeat. Recent namen zij de recyclingstandaard van het European Recycling Platform (ERP) voor computers en beeldschermen op als auditstandaard. In Nederland is Weee Nederland deelnemer in ERP.

18-3-2016

Er lopen op dit moment weer een flink aantal E-waste races. In Flevoland/Westland, Waardlanden, Drechtsteden en in Rivierenland. Per race zamelen tien basisscholen in vier weken zoveel mogelijk kapot klein elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd) in. De jongens en meisjes zijn lekker bezig! Voor tussenstanden kijk op de Facebookpagina van de E-waste race. Mensen in de regio's kunnen hun elektronisch afval aanmelden op www.ewasterace.nl.

11-3-2016
Gemeentes

In de gemeente Bronckhorst is de inzameling van de BEST-tas van start gegaan. Met de BEST-tas kunnen inwoners boeken (B), elektrische appa­raten (E), speelgoed (S) en textiel (T) inleveren. Ruim 500 huishoudens hebben een BEST-tas al meteen gevuld en aan de weg gezet. Medewerkers van Circulus-Berkel en sociaal werkvoorzieningschap Delta haalden de tassen op. De BEST-tas is een stevige tas van gerecycled plastic waarin de genoemde spullen kunnen. Spullen die nu nog vaak bij het restafval belanden.

10-3-2016
Gemeentes

Vandaag waren beleidsambtenaren van de Circulus-Berkel gemeenten op bezoek bij het Nederlands e-waste centrum. Zij hadden een meeting met Circulus-Berkel. Vanzelfsprekend gaven wij trots een rondleiding door het centrum! Bij het Nederlandse e-waste centrum sorteren Weee Nederland en Circulus-Berkel afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Met de sortering creëren wij (sociale) werkgelegenheid. 

17-2-2016

Gister lanceerde wij: www.captainrecycle.nl. De website is voor de (jongere) consument die meer wil weten over recyclen van e-waste. Op de site is (bijna) alle informatie over dit onderwerp te vinden is. De kern van de site zijn vragen en antwoorden over e-waste. Staat een vraag er niet tussen dan kan deze worden gesteld en geven wij het antwoord. 

4-2-2016

Vorige week was RTV Apeldoorn bij de officiële start van het Nederlandse e-waste centrum. Circulus-Berkel en Weee Nederland sorteren hier afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Met de sortering creëren wij (sociale) werkgelegenheid. Er wordt gestart met vijf arbeidsplaatsen. Bekijk het item hier (het is het eerste ondewerp van het filmpje).

4-2-2016
Producenten

Het opgestelde controleprotocol moet het Put On Market volume dat producenten opgeven verifiëren. Er is afgesproken dat alle systemen hetzelfde protocol zullen gebruiken. Producentensystemen zijn verplicht een dergelijk protocol uit te voeren, omdat zij aan de overheid moeten aantonen dat de opgegeven volumes juist zijn. Ook moeten systemen onderling uit kunnen gaan van de juistheid van gegevens, aangezien op basis van deze gegevens een clearing plaatsvindt.

4-2-2016
Retailers

Per 1 februari 2016 verandert de regeling AEEA, artikel 4. Deze wijziging specificeert de inname verplichtingen bij online verkoop. Distributeurs moeten vanaf nu aan consumenten aanbieden om oude apparaten in te leveren bij bezorging, deze op een later tijdstip te laten afhalen of deze op te sturen naar een adres of antwoordnummer. De distributeur moet daarbij (expliciet en zichtbaar), wanneer de consument het stappenplan doorloopt voor de aankoop en bestelling/betaling, de keuzemogelijkheden presenteren aan de consument.

3-2-2016
Gemeentes

Inmiddels bedient Weee Nederland 62 gemeenten via onze partners. Dat betekent dat 16% van de gemeentes in Nederland met ons samenwerkt. Sinds 1 januari is onze partner Virol de nieuwe inzamelaar van AEEA in acht gemeenten. Het gaat om Appingedam, Delfzijl, Hoogezand, Menterwolde, Pekela, Veendam, Slochteren en Vlagtwedde.

3-2-2016
Producenten

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat ook in 2016 door met controles op ingediende verkooprapportages en free-rider handhaving. Samen met de andere producentenorganisaties kwamen we in 2015 tot een controleprotocol. De ILT vindt deze zelfregulering van de markt echter niet voldoende. Ze blijven dus de individuele producenten/importeurs controleren op de ingediende verkoopcijfers bij de producentenorganisaties en daarmee het nationaal WEEE register.

3-2-2016
Gemeentes

Samen met kunststofverwerker Coolrec PHB startten wij kort geleden een proef om een hoogwaardigere toepassing voor plastics van stofzuigers te realiseren. Stofzuiger plastics zijn tegen zeer lage en zeer hoge temperaturen bestand. Eenmaal gemengd met andere kunststoffen gaan deze kwaliteiten verloren.

3-2-2016
Producenten

200 producenten en importeurs zijn inmiddels partner bij ons. Liebherr, Alecto, Karcher, Stanley Black & Decker, Edco en Amazon sloten zich recent bij Weee Nederland aan. Welkom allen! In diverse branches groeide ons marktaandeel behoorlijk.

26-1-2016
Gemeentes

Circulus-Berkel start samen met Weee Nederland met het sorteren van afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Dit gebeurt in het nieuw opgerichte Nederlandse e-waste centrum. De officiële start vond vandaag plaats. Dat gebeurde door het openen van de eerste volle container regionaal ingezamelde elektrische apparaten. Met de sortering creëren Circulus-Berkel en Weee Nederland (sociale) werkgelegenheid. Er wordt gestart met vijf arbeidsplaatsen.

15-1-2016
Gemeentes

Boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel belanden nog vaak in de grijze container. Jammer, want het zijn spullen die prima te hergebruiken zijn of waarvan het materiaal gerecycled kan worden. Circulus-Berkel start daarom met de BEST-tas. Dit is een mooie samenwerking tussen Circulus-Berkel, hun gemeentes, kringloopbedrijf Het Goed, Sallcon, Leger des Heils Reshare en Weee Nederland. Met de BEST-tas wordt het eenvoudig om deze gebruikte spullen te verzamelen en aan de weg te zetten. De BEST-tassen worden elke twee weken huis-aan-huis opgehaald.

12-1-2016
Recyclebedrijven

Een van onze jongste partners: Weelec is Weeelabex gecertificeerd. Weelec is een maatschappelijk verantwoorde verwerker van elektronisch afval in Limburg. De certificering is een mooie prestatie, want Weelec trad pas vorig jaar toe op de markt van grondstofherwinning uit elektronisch afval. De verplichte Europese certificering is een verwerkingsnorm voor e-waste recyclers. Verwerkingsbedrijven van elektronisch afval moet voldoen aan kwaliteitseisen.

4-1-2016
Gemeentes

Vanaf 1 januari is Virol de nieuwe inzamelaar van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in acht gemeenten. Weee Nederland is partner in de uitvoering. Het gaat om Appingedam, Delfzijl, Hoogezand, Menterwolde, Pekela, Veendam, Slochteren en Vlagtwedde. Virol zamelt daarmee in totaal in in achttien gemeenten in de provincies Drenthe en Groningen. Virol zorgt ook voor demontage en verwerking.

24-12-2015

Nog één dag en dan is het kerst. Tijd om gezellig met vrienden en familie door te brengen. Even geen werk. Misschien een mooi moment om terug te blikken en om vooruit te kijken: wat gaat het nieuwe jaar u en uw bedrijf brengen? Hopelijk wordt het voor u een geweldig jaar! Wij zien al uit naar 2016! Het jaar dat we onder andere onze relatie manager Simone verwelkomen, graag naar uw (en onze) tevredenheid blijven samenwerken en de inzameling en recycling van elektronica (nog) duurzamer maken! Wij wensen u hele fijne feestdagen en een ‘Verpraksaam’ nieuw jaar! 

4-12-2015

Veel goud belandt nog op de vuilstort. Dit is vandaag volop in de media te lezen. Nederlandse huishoudens dankten in 2012 voor 68 miljoen euro aan goud af, verwerkt in elektronische apparaten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het bureau deed een onderzoek naar de mogelijkheden voor 'stadsmijnbouw' uit elektronisch afval. Ongeveer eenderde van het weggegooide goud komt van elektronische apparaten die zijn ingeleverd bij een inzamelpunt. Deze cijfers zijn al wat ouder, maar benadrukt wat ons dat inleveren van groot belang blijft.

12-11-2015
Recyclebedrijven

Weee Nederland verwerker Coolrec start met het herwinnen van grondstoffen uit elektrisch afval door patiënten van Antes. Dit zijn mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zij krijgen volwaardig werk (het verder verwerken van stekkers van afgedankte apparaten), waarbij rekening wordt gehouden met hun specifieke omstandigheden. Vijf patiënten werken vijf dagen in de week op de Coolrec locatie in Dordrecht. Daarnaast verwerken acht patiënten de stekkers op één van de Antes locaties. Coolrec en Antes onderzoeken of verdere uitbreiding mogelijk is.

5-11-2015
Producenten

Weee Nederland gaat de registratie, inzameling en verwerking van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur uit de grootkeukenbranche doen. Kort geleden sloten we een overeenkomst met de Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Grootkeukenapparatuur (NVLG). De collectieve overeenkomst gaat op 1 januari 2016 in. Hiermee voldoet de NVLG aan de wettelijke verplichting die voorschrijft dat producenten en importeurs verantwoordelijk zijn voor de inname en recycling van de apparaten die zij op de markt brengen.

29-10-2015

Groep 6 van de Heerdstee heeft de E-waste race Groningen gewonnen. Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van verschillende basisscholen zamelden 13.238 elektrische en elektronische apparaten in de buurt in.

20-10-2015
Gemeentes

Een gemeente kan haar sociale gezicht laten zien bij de sortering en ontmanteling van elektronica afval. Weee Nederland partner AEB Amsterdam doet dit nu een paar jaar in samenwerking met Milieuwerk. Bij hen werken dagelijks mensen die voorheen geen baan vonden, in de sortering van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA). David Jansen is projectleider bij Milieuwerk en hielp vorig jaar 31 mensen aan werk. Hij legde tijdens onze middag voor gemeenten uit hoe gemeenten een win-win situatie kunnen creëren met het inzamelen en sorteren van elektrisch afval!

12-10-2015

Vrijdag vond de Dag van de Duurzaamheid in Apeldoorn plaats. Het was een geslaagde dag. Het was druk en mensen keken volop rond of namen actief deel aan een van de activiteiten. Ook onze stand werd goed bezocht. Heel veel kinderen haalden afgedankte diskdrives uit elkaar om zo te ontdekken hoe je een elektrisch apparaat kunt recyclen. 

9-10-2015

Vandaag zijn wij op de Apeldoorn Dag van de Duurzaamheid in de oude Zwitsalfabriek aan de Vlijtseweg! Kom ook een workshop volgen, zoals kunst maken van afval en eten uit de natuur! Of kijk hoe materialen duurzaam worden geproduceerd, gebruikt en hergebruikt, zodat er (vrijwel) geen restafval meer ontstaat. Dit geldt voor bijvoorbeeld papier en plastic en andere materialen. Onze tafel staat klaar om kinderen te laten ontdekken hoe je een elektrisch apparaat kunt recyclen!

8-10-2015
Gemeentes

Gistermiddag vond bij ons de Weee Nederland gemeentemiddag plaats. David Jansen is projectleider bij Milieuwerk en hielp in 2014 31 mensen een baan vinden. Bij hen werken dagelijks mensen die voorheen geen baan vonden bij de sortering van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (zie foto). David legde uit hoe gemeenten een win-win situaties kunnen creëren met het inzamelen en sorteren van elektrisch afval. Milieuwerk is een sociale onderneming die tot doel heeft om mensen naar vermogen te laten werken en zo kunnen ze wennen aan het arbeidsproces.

29-9-2015

Wil jij helpen meer en meer elektrische apparaten te recyclen? Wil jij bouwen aan een stabiele dienstverlening en deze nog beter maken? Wil jij ons helpen om onze organisatie verder te laten groeien? Ben jij vernieuwend, praktisch en saamhorig (verpraksaam)? En vind je het fijn om flexibel te werken? Dan zoeken wij jou! Stuur je brief en c.v. voor half oktober a.s. (daarna sluiten we de procedure)! 

23-9-2015

Vandaag sprak Reint Sekhuis van Weee Nederland met Karen de Klerk van het programma Duurzaam & Dynamisch van RTV Apeldoorn. Het was een leuk gesprek over het ontstaan van Weee Nederland, hoe we werken en waar we naar toe willen. Ook spraken Reint en Karen over de Dag van de Duurzaamheid op 9 oktober a.s. In de uitzending waren ook Arjin Jans (directeur Foenix Kringloop en Re-integratie) en Mirjam Karsijns (South Design) aan het woord. Luister hier terug.

17-9-2015
Producenten

ProductIP vroeg ons om op 29 september a.s. meer te vertellen over wat er van producenten wordt verwacht ten aanzien van elektronisch afval. Dat doen we natuurlijk graag! 'Compliance Tuesday' noemt ProductIP de dag en vanuit Weee Nederland spreekt Mark Wanders. Vanuit ProductIP is Arthur van de Meijden spreker.

14-9-2015
Gemeentes

Van 21 september tot en met 16 oktober 2015 loopt de E-waste race in Amsterdam Nieuw-West. Twee weken later volgt Amsterdam Oost, waar ook nog een paar scholen van Nieuw-West in meedoen. Vandaag vond de kick-off les plaats bij de Noordmansschool. Tien basisscholen nemen het vanaf de 21ste tegen elkaar op om in vier weken zoveel mogelijk kapot klein elektronisch afval (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen.

10-9-2015

Wil jij helpen meer en meer elektrische apparaten te recyclen? Wil jij bouwen aan een stabiele dienstverlening en deze nog beter maken? Wil jij ons helpen om onze organisatie verder te laten groeien? Ben jij vernieuwend, praktisch en saamhorig (verpraksaam)? En vind je het fijn om flexibel te werken? Dan zoeken wij jou!

31-8-2015
Gemeentes

Hoe kunt u als gemeente uw sociale gezicht laten zien? Waar dat in ieder geval kan, is bij de sortering en ontmanteling van elektronica afval. Weee Nederland partner AEB doet dit nu een paar jaar. Bij hen werken dagelijks mensen die voorheen geen baan vonden, bij de sortering van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten. David Jansen is projectleider bij Milieuwerk en hielp in 2014 31 mensen een baan vinden. Op de Weee Nederland middag op 7 oktober vertelt hij over het project.

26-8-2015
Producenten

Onze relatie LG kwam gisteren op bezoek bij ons kantoor in Apeldoorn om bij te praten. 

 

21-8-2015
Gemeentes

Hoe zit het met de inzameling, sortering en ontmanteling van elektronisch afval in uw gemeente? Kan dit nog beter? Wij denken van wel. Er zijn volop mogelijkheden, waaronder het écht betrekken van de inwoners bij het inzamelen. De E-waste race is hier een mooi voorbeeld van. Wilt u de resultaten uit ons onderzoek horen, initiatiefnemer van de E-waste race spreken etc.? Kom dan naar onze gratis middagsessie voor gemeenten op woensdag 7 oktober a.s. in Apeldoorn.

20-8-2015
Producenten

Alweer een jaar geleden legden wij het eerste contact met producenten en importeurs en deden wij een aanbod voor de registratie en compliance van het afval van elektrische en elektronische (ICT)-apparaten. Een dienst die wij 40% goedkoper konden (en kunnen!) aanbieden dan tot onze komst gebruikelijk was! We zaten in het afgelopen jaar niet stil en veel producenten zagen de voordelen van Weee Nederland. We zijn flink gegroeid.

18-8-2015

We lazen recent dat Triodos Bank kritische vragen stelt aan bedrijven over dierenwelzijn, arbeidsrechten of mensenrechten. In hun engagement report vatten ze samen wat ze afgelopen jaar bij bedrijven bereikten door de dialoog aan gaan. Een mooi initiatief hoe je duurzaamheid bij (beursgenoteerde) bedrijven vergroot. Maar hoe zit dat bij kleinere bedrijven? Wat valt er binnen een organisatie gemakkelijk te veranderen, met effect op duurzaamheid?

28-7-2015
Gemeentes

Elektronisch afval in de gemeenten; wat kan er nog beter?

20-7-2015
Producenten

WEEE is de gangbare naam voor de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. In het Nederlands: Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten. Het registreren van AEEA is noodzakelijk.

16-7-2015
Gemeentes

Timmy de Vos is initiatiefnemer van de E-waste race. Een mooi voorbeeld van hoe je e-waste kunt inzamelen: namelijk dichtbij de mensen. Samen met Timmy en zijn team organiseerden we al verschillende E-waste races, maar niet eerder vroegen we hem naar zijn beweegredenen om de race op te zetten. Nu wel! Hij vertelt wat de e-waste race is en waarom hij als jonge ondernemer de E-waste race zo’n anderhalf jaar geleden startte.

10-7-2015
Gemeentes

Regionale depollutie- en demontagepartners van Weee Nederland zijn als eerste in hun soort in Nederland Weeelabex gecertificeerd. Afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC in Dordrecht en de Virol groep in Noord-Oost Groningen voldoen daarmee aan de wettelijke verplichting die vanaf 1 juli geldt. Bedrijven die afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA) willen verwerken moeten dan Weeelabex gecertificeerd zijn. De depollutie- en ontmantelingswerkzaamheden gebeuren handmatig en worden uitgevoerd door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. 

6-7-2015

De E-waste race in de regio Coevorden, Emmen en Hoogeveen was geslaagd. We wisten dat de kinderen van de 10 deelnemende scholen een mooie hoeveelheid elektronisch afval inzamelden. Nu weten we ook het gewicht: maar liefst 15.550 kilo is opgehaald. Een heel mooi resultaat.

3-7-2015

Tot 2013 was er in de markt een ander bedrijf voor de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten (e-waste) in Nederland. De oprichter van Weee Nederland (Reint Sekhuis) wilde hier verandering in brengen.

30-6-2015
Gemeentes

Gisteren gingen maar liefst vijf klassen met E-waste race winnaars naar het Science Center Nemo in Amsterdam. Een super leuke dag vol wetenschap en technologie voor de goede inzamelprestatie. Wij zijn erg blij met het enthousiasme waarmee alle scholen zich inzetten. Bedankt allemaal!

29-6-2015
Gemeentes

Drie mooie E-waste races liepen vrijdag jl. af. En er waren dus drie winnende groepen. Blije jongens en meisjes die -samen met alle andere deelnemers- geweldige resultaten hebben behaald. We zijn trots op iedereen die zo hard e-waste heeft ingezameld de afgelopen vier weken!

26-6-2015
Recyclebedrijven

Een oude computer die via Weee Nederland verwerkt wordt, zal voor 99 % gerecycled worden. Dit percentage bestaat voor 95 % uit materiaal hergebruik en 4 % energetische recycling.

24-6-2015
Gemeentes

In de regio Emmen, Coevorden en Hoogeveen was de strijd tussen de deelnemende scholen erg spannend. Basisschool het Rastholt won uiteindelijk met het inzamelen van maar liefst 4662 apparaten die goed waren voor 90260 punten. 24 juni was de prijsuitreiking en maandag 29 juni 2015 gaan zij naar het Science Center Nemo in Amsterdam. Heel veel plezier en gefeliciteerd met het mooie resultaat!

23-6-2015
Gemeentes

De Rotondaschool in Tiel is de winnaar van de E-waste race in Rivierenland. Zij ontvingen de prijs uit handen van de organisatie van de race. De groep haalde 2192 afgedankte kleine apparaten op. Goed voor 34070 punten. Er zijn door de kinderen van alle scholen in Rivierenland bij elkaar meer dan 16000 kleine apparaten opgehaald. De race heeft aanzienlijke resultaten behaald: 11 ton e-waste is er in het AVRI gebied opgehaald, door de inzet van de tien deelnemende scholen.

22-6-2015
Gemeentes

Deze week is het ‘Recycle week’ in Engeland. Deze vindt - om precies te zijn- plaats van 22 tot 28 juni 2015. Het thema is ‘recycling around the home'. De bedoeling van deze week is om ons allemaal na te laten denken over spullen in en om het huis die nog gerecycled kunnen worden. Dingen waaraan je misschien nog niet eerder had gedacht om te recyclen.

21-9-2016

This summer, for the first time ever, a ‘summer edition’ of the E-waste race took place. 57 summer schools took part in this race. The summer school is one of the few institutes that keeps on going in the summer. The children got a guest lecture and workshop in which they were allowed to take apart diskdrives. The components (plastic, metal, circuit board etc) were of course separated and put into several bins. After this the E-waste race started and the kids went on to collect E-waste whole summer long.

19-6-2015

Het European Recycling Platform (ERP), met wie Weee Nederland samenwerkt, steunt The Green Alley Award. Dit is de enige wedstrijd gefocused op startende ondernemingen in de circulaire economie. The Green Alley Award 2015 zoekt naar mooie, groene zakelijke ideeën die de afval- en recycling industrie verbeteren. Beginnende bedrijven en ondernemers uit heel Europa kunnen zich tot 15 september a.s. aanmelden.

17-6-2015
Gemeentes

Binnenkort lanceren wij officieel de campagne Help nieuw leven aan afval te geven samen met EcoSupporter. Zij zamelen tijdens de zomervakantie zo efficiënt mogelijk in. 

 

16-6-2015
Producenten

Vandaag presenteerde Fairphone, één van onze partners, een nieuwe smartphone. Een mooi voorbeeld van een eerlijk en duurzaam product! We delen dat dan ook graag.

11-6-2015

Het voelt een beetje als de komst van een kindje: de ontwikkeling van onze nieuwe website. Voor maanden leefden we er naar toe, bereidden we de komst voor. En nu mogen we het dan officieel zeggen: de nieuwe Weee Nederland website is online. Vol informatie, nieuwtjes, klantverhalen, partnerships en downloads. Neem snel een kijkje!

4-6-2015
Gemeentes

Met een vliegende start begon afgelopen dinsdag de E-waste race op basischool EBS Eden. Woensdag kwam RTVDordrecht langs om de juf en een aantal leerlingen te interviewen! Zij leggen perfect uit hoe de E-waste race werkt. Bekijk hier het filmpje!

4-2-2016

Per 2016 Weee Netherlands serves 62 municipalities. Our partner Virol, a recycling firm in the North of the Netherlands is the new collector in eight additional villages and cities. 

7-6-2015
Producenten

HP is al weer een tijd aangesloten bij Weee Nederland. We waren bij Mireille Heijnen van HP en wilden wel weten hoe de samenwerking bevalt.

3-6-2015
Gemeentes

Regio Waardlanden staat klaar in de startblokken voor de E-waste race. Alle lessen zijn afgerond en ook de officiële kick-off bij smdb Streefkerk was een succes. Vanaf morgen gaan de kinderen binnen vier weken zo veel mogelijk e-waste inzamelen.

27-5-2015
Gemeentes

De kinderen van OBS Panta Rhei in Zeewolde en EBS Eden in Dordrecht zijn klaar voor de E-waste races die van start gaan in Flevoland/Westland en Drechtsteden! Veel succes jongens & meisjes!

18-5-2015
Producenten

Van 21 tot en met 24 mei 2015 vindt in Ahoy Rotterdam Shell Energy Lab plaats. Weee Nederland is samen met HP aanwezig. Kinderen gaan aan het werk en kunnen diskdrives uit elkaar halen. Het worden dagen vol met actieve uitdagingen, leermomenten en indrukwekkende technologie.

12-5-2015
Gemeentes

Binnenkort start de campagne Help nieuw leven aan afval geven voor scholen en clubs. Deze campagne is een initiatief van Weee Nederland en EcoSupporter. Onderdeel van de campagne is een educatieve film over het recyclen van e-waste, textiel en frituurvet. De eerste draaidag (met presentator Maurice Lede) zit er op! Binnenkort ziet u op onze site het resultaat.

15-5-2015
Gemeentes

Afgelopen maart vonden er twee ‘E-waste races’ plaats. Een race waarbij in een regio tien scholen tegen elkaar strijden om veel mogelijk afgedankte elektrische en elektronische apparaten in te zamelen. Een race liep in Wijk bij Duurstede, de andere in de Hoekse Waard. De resultaten zijn aanzienlijk: respectievelijk 12 en 18 ton oude kleine apparaten werden opgehaald. Hieruit valt te concluderen dat een lokale manier van e-waste inzamelen werkt. De ingezamelde hoeveelheden zorgen voor een stijging van 15 en 25% van de normale opgehaalde jaarlijkse hoeveelheid. 

14-3-2015
Gemeentes

Op 15 maart start Virol met de sortering en demontage van Afval van Elektrische en Elektronische Apparatuur' (AEEA) op haar locatie in Scheemda. Het sorteer- en demontagecentrum wordt dé sociale sorteerlocatie voor gemeenten in Noord Nederland. Virol werkt hierin samen met Weee Nederland. Virol en Weee Nederland zijn logische partners. Beide bedrijven richten zich met veel energie op het creëren van maatschappelijke waarde. 

1-1-2015
Producenten

Door partner te worden van het producenten systeem Weee Nederland bespaart de producent 20 tot 50 % op zijn kosten. Daarnaast werkt hij mee aan het meer sociaal maken van de inzameling van elektronica afval. Voor 2015 mogen wij 25 nieuwe producenten verwelkomen, waaronder Asus, Toshiba, LG, Logitech, Nintendo, Nokia, Paradigit en de Bas Groep. Weee Nederland vertegenwoordigt nu circa 25% van de ICT producenten, waaronder de bekende merken HP, Sony Playstation, Microsoft, Sonos en Epson.