Stakeholderbijeenkomst doorontwikkeltraject UPV
Op donderdag 17 oktober jl., vond in Utrecht een bijeenkomst plaats met als centraal agendapunt uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Het ministerie vindt het belangrijk dat (branche)organisaties, gemeenten, besturen en beleidsmedewerkers feedback kunnen geven over de werking van UPV. Uitgangspunt van het overleg is om de invulling van producentenverantwoordelijkheid te verbeteren door wellicht andere vormen van samenwerking tussen de schakels van de keten. In de presentatie was er allereerst aandacht voor de onbalans die er is in de uitvoering van producentenverantwoordelijkheid en het (niet) realiseren van wettelijke doelstellingen.
Zo werd er gesteld dat er bijvoorbeeld onbalans is tussen een aantal UPV-systemen en (uitvoerende) gemeenten. Omdat er ogenschijnlijk tegenstrijdige juridische verantwoordelijkheden zijn tussen partijen was één van de vragen aan de deelnemers of deze onbalans herkenbaar is en hoe dit probleem opgelost kan worden. Omdat gemeenten een inzamelplicht hebben, maar er tegelijkertijd ook wettelijke inzameldoelstellingen zijn voor producenten, ontstaat er in een aantal situaties een mismatch. Dit komt doordat partijen wel afhankelijk zijn van elkaar, maar niet goed samenwerken. De zaal, bestaande uit zo’n 40 toehoorders beaamden dit te herkennen, maar gaven ook voorbeelden aan van goede samenwerkingen en resultaten.
Omdat er altijd een gemeenschappelijke deler of doel is, is het belangrijk dat een blauwdruk van verantwoordelijkheden binnen UPV niet alleen vanuit juridisch perspectief aan partijen afzonderlijk wordt opgelegd. Samen kun je binnen deze juridische kaders ook additioneel overeenkomen hoe je stapsgewijs invulling aan deze verantwoordelijkheden wilt geven, waarbij je rekening houdt met elkaars belangen. Daardoor wordt het sneller praktisch werkbaar en ontstaat er meer begrip en draagvlak voor elkaar. Het ministerie hoeft daarbij niet aan de zijlijn af te wachten en pas te handelen als het verkeerd gaat, maar kan ook in het veld staan om af en toe arbiter te zijn zodat partijen zich aan de spelregels van het oorspronkelijke doel houden. A la Pierluigi Collina…
Ook wordt er door het ministerie nagedacht over de effecten van een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Als er meerdere producentensystemen zijn is het de vraag of het verstandig is om één partij aan te wijzen en andere aanwezige producentensystemen het bestaansrecht te ontzeggen door een AVV. Een punt van aandacht was wat de voor- en nadelen zijn van een AVV op een circulaire economie. Via de brancheorganisatie BRBS Recycling heeft Weee Nederland ruimte gekregen om tijdens de bijeenkomst vanuit zijn kennis en ervaring toe te lichten hoe en wanneer een AVV recht doet aan beleidsdoelstellingen. Dit is niet alleen belangrijk voor het UPV-systeem, maar ook voor de ketenpartners die een circulaire economie nastreven.
Weee Nederland is van mening dat het aangaan van deze dialoog door het ministerie positief bijdraagt aan de transitie om tot een circulaire economie te komen. Het is een goede stap om ervaringen en verbeterpunten met elkaar te delen. Als we daarna vooral kansen durven aan te grijpen en samenwerking en circulariteit vooruit helpen zijn de bijeenkomsten helemaal geslaagd!
Wordt vervolgd.