Rookmelders verplicht in huis?

Kies voor een duurzame refurbished rookmelder!

Vanaf juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping van je woning. Dat geldt zowel voor huurwoningen als koopwoningen. Sta er eens bij stil om hoeveel plastic en elektronica dat gaat. Met refurbished rookmelders en met duurzame grondstoffen werken we mee aan een schoner en duurzamer milieu. Henk Bos vertelt over onze samenwerking met Hemmink.

CO2-uitstoot beperken met herbruikte rookmelders

“Veel bedrijven vragen zich af hoe ze de CO2-uitstoot kunnen beperken en een bijdrage kunnen leveren aan een circulaire economie,” vertelt Henk, “dat kan bijvoorbeeld door je oude rookmelders bij ons in te leveren. Wij zorgen ervoor dat alle materialen zo goed mogelijk recycled worden: hergebruik van componenten of volledige onderdelen én besparing van grondstoffen. Want het fabriceren van nieuwe grondstoffen veroorzaakt veel CO2-uitstoot.”

Meer voordelen

Henk: “Omdat de rookmelders volledig gesorteerd moeten worden, stimuleer je de werkgelegenheid. En omdat de materialen later opnieuw ingezet kunnen worden, betaalt deze arbeid zichzelf op den duur automatisch uit.”

Samen bereik je meer

Hemmink is een organisatie, die onder andere aan de (woning)bouw producten, oplossingen en concepten levert. Daarbij werken ze vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een veilige, comfortabele en duurzame (leef)omgeving. Hemmink onderzoekt hoe zij delen van de oude rookmelders opnieuw kunnen inzetten bij woningcorporaties. Bijvoorbeeld door de kunststof te gebruiken in nieuwe installatieclipjes, of door het plastic omhulsel opnieuw te gebruiken. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een circulaire economie.

Woningcorporatie Talis: 23.000 ingezamelde rookmelders

Eén van de organisaties die meewerkt aan de gescheiden inzameling van rookmelders is woningcorporatie Talis. Nu rookmelders verplicht zijn, besloot de corporatie 23.000 nieuwe rookmelders in te kopen. En als je nieuwe exemplaren ophangt, betekent dat ook dat je veel oude rookmelders moet afvoeren. “Het gaat om grote getallen”, vertelt Johan Janssen van Talis. “Grondstoffen zijn niet eeuwig en daar wil je als organisatie zorgvuldig mee omgaan. Het initiatief om de melders gescheiden in te zamelen, sluit dan ook precies aan op onze wensen als het gaat om duurzaam inkopen.”

Boxen voor een gemakkelijke inzameling

Henk: “We maken het bedrijven graag zo gemakkelijk mogelijk. Daarom hebben we inzamelboxen ter beschikking gesteld om de melders in te verzamelen. Als er eentje vol zit, dan halen we de verzamelbox op en zetten er weer een lege voor in de plaats. Je hebt er als organisatie dus nauwelijks omkijken naar.”

Meer weten?

Wil je meer informatie over het gescheiden inzamelen van rookmelders of meer weten over het pilotproject van Weee Nederland en Hemmink? Lees dan meer op de site van Hanzestrohm, Hemmink

Heb je vragen over e-waste of hergebruik?

Heb je vragen over e-waste of hergebruik?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact