Op weg naar circulaire laadpalen!
Weee Nederland en partner Refurn zetten zich in om oude laadpalen niet verloren te laten gaan. Samen met belangrijke spelers, zoals producenten en de beheerders van de infrastructuren voor laadpalen, doen we niet alleen onderzoek naar de circulaire mogelijkheden van laadpalen maar brengen dit ook in praktijk.
In de eerste fase hebben we al kunnen zien dat veel onderdelen uit oude afgedankte laadpalen nog prima geschikt zijn voor hergebruik. Laadpalen worden vervangen om verschillende redenen, van een deukje tot het niet meer functioneren van de bediening. Maar ook als een laadpaal het niet meer doet wil dat natuurlijk niet zeggen dat de laadpaal in zijn geheel geschredderd moet worden. Dat kan veel duurzamer!
Na de inzameling, visuele inspectie en registratie van de laadpaal vindt de demontage inclusief het zorgvuldig testen van de nog werkende functionaliteiten plaats. Zo kunnen bepaalde onderdelen, zoals ledverlichting en behuizing of andere mechanische of elektronische onderdelen, weer ingezet worden ter vervanging van gelijkwaardige kapotte onderdelen in andere laadpalen. Naast de milieuvoordelen worden er voor dit werk banen gecreëerd voor mensen die moeilijk zelfstandig een baan kunnen vinden. Maar eerst worden de mensen opgeleid zodat ze ook echt gericht in de praktijk aan de slag kunnen. Refurn en Weee Nederland werken al jaren samen om hergebruik van oude elektrische apparaten te stimuleren en hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring opgedaan. Wist je dat de Nederlandse overheid ernaar streeft om in 2030 te beschikken over ruim 1,7 miljoen laadpalen? We hebben er nu zo’n 140.000. Dat er hiervoor nog veel (circulaire) stappen gezet moeten staat als een paal boven water!