Nieuws 11 juli 2024

Hergebruik en sociale waarden: Een energie(ke) combinatie!

Projecthuis Madiba is een maatschappelijk centrum nieuwe stijl. Zij werken vanuit hun eigen kracht en kiezen er daardoor bewust voor om dit zonder subsidies te doen. Jana van Lamoen, één van de bestuurders, vertelt hoe zij met hulp van ZonNext hun energiekosten wisten te verlagen met 220 gebruikte zonnepanelen. Weee Nederland is één van de initiatiefnemers van stichting Zonnext.

Het Projecthuis Madiba is gevestigd in een oud schoolgebouw in Amersfoort en biedt diverse faciliteiten zoals een restaurant, meerdere projectruimtes en een handvaardigheidslokaal. “We verkopen drankjes en hapjes in ons restaurant en gebruiken de opbrengsten voor maatschappelijke projecten zoals een kledingbank en taallessen. We hebben een team van ruim 140 vrijwilligers, 15 stagiairs en mensen die dagbesteding doen,” legt Jana uit. “Ons team bestaat uit mensen die integreren, re-integreren of werkervaring opdoen, vaak met een klein rugzakje. Het doel is om hen weer zelfstandig aan het werk te krijgen.”

Uitdagingen met energiekosten

“Het Projecthuis Madiba begon in januari 2020, midden in de coronatijd, wat niet de meest ideale tijd was,” vertelt Jana. Ondanks de uitdagingen zette het team door en bleef zoeken naar manieren om kosten te besparen. Jana vertelt: “Wij waren op zoek naar manieren om de hoge energielasten te verlagen. We hadden altijd al de wens om zonnepanelen op ons grote dak te plaatsen, maar dat was prijzig, vooral omdat we tijdens de coronatijd zijn gestart. Toen kwamen we ZonNext tegen. We namen contact op en het contact was meteen goed. Binnen vier maanden hadden zij een partij gevonden met de 220 panelen die we nodig hadden. Dankzij ZonNext konden wij onze energielasten aanzienlijk verlagen en voor ons als Projecthuis is dat echt van groot belang.”

Betrokken partijen

De samenwerking met ZonNext was meer dan alleen het leveren van zonnepanelen. Jana vertelt: “We hadden contact met Niels van ZonNext. Via Gijs Stevers van Libra Energy, een partner van ZonNext, kregen wij omvormers gedoneerd vanuit hun MVO-budget. Deze zijn geleverd via de installatiepartij Bar Elektra, die we hadden ingeschakeld voor de plaatsing van de installatie. Bas Altena van Bar Elektra heeft daarnaast mogelijk gemaakt dat we hergebruikte montagesystemen konden inzetten, waardoor we ook hier kosten konden besparen. Het was fantastisch om te zien hoe iedereen meedacht en ons wilde helpen. Wij zijn erg dankbaar!”

Meerwaarde van ZonNext

ZonNext onderscheidt zich volgens Jana door hun betrokkenheid en missie. “Ik heb geen andere partij gevonden die op deze manier en tegen zulke lage tarieven zonnepanelen levert. Ze denken echt mee en helpen onder andere maatschappelijke organisaties om hun lasten te verlagen. Dit meedenken en ontzorgen was heel waardevol.”

Dankzij ZonNext kan het Projecthuis Madiba de besparingen op energiekosten nu gebruiken voor maatschappelijke projecten. “We willen uiteindelijk zelfvoorzienend zijn en dit was een mooie eerste stap. ZonNext heeft ons daar enorm bij geholpen. Ze denken mee, communiceren goed en maken het proces zo makkelijk mogelijk, ook al heb je zelf niet alle kennis.”

De samenwerking tussen Projecthuis Madiba en ZonNext toont aan hoe duurzame energie en maatschappelijke betrokkenheid hand in hand kunnen gaan, en hoe belangrijke stappen kunnen worden gezet naar een zelfvoorzienende toekomst.

 

Heb je vragen over hergebruik?

Heb je vragen over hergebruik?

Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op