Nieuws 19 april 2024

Hergebruik van zonnepanelen: een belangrijke stap!

De gemeente Haarlemmermeer heeft bij 21 huishoudens gratis zonnepanelen geplaatst die worden hergebruikt. Een mooie stap waarin niet alleen effecten vanuit milieu en duurzaamheid positief bijdragen, maar ook aandacht is voor mensen die geholpen kunnen worden met de hoge energiekosten.

De gratis zonnepanelen zijn onderdeel van regelingen van de gemeente Haarlemmermeer om inwoners met een laag inkomen te helpen hun energierekening te verlagen. In totaal zullen 25 huishoudens gebruik maken van dit sociaal maatschappelijke initiatief.

Stichting Zonnext en Weee Nederland kwamen met het initiatief om het hergebruik van zonnepanelen mogelijk te maken in de Nederlandse markt. De technische knowhow om levensduurverlenging mogelijk te maken verzorgt Refurn, waar binnenkort de eerste test- en wasstraat in Nederland voor zonnepanelen in gebruik wordt genomen.

Nu worden zonnepanelen te vaak onnodig als afval weggegooid, terwijl deze vaak nog prima werken. Daarom heeft Weee Nederland ook een zienswijze ingediend bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om met de voorgestelde afgifteplicht voor oude elektronica rekening te houden met de mogelijkheden voor hergebruik in plaats dit te zien als afval. Voor zonnepanelen geldt dat Weee Nederland nu nog slechts een klein deel van de ingezamelde zonnepanelen kan redden ‘van de shredder’ en dat kan veel beter!

Heb je vragen over hergebruik?

Heb je vragen over hergebruik?

Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op