De E-waste Race

Zodat kinderen het belang weten van een circulaire economie

Een oude laptop, een kapotte lamp, iets anders met een stekker of batterij… ligt dat ergens in jouw huis om nog een keer weg te brengen? Je bent niet de enige! En dat is zonde, want dat kan – met de juiste verwerking! –  goed gebruikt worden voor recycling. Ook belandt veel e-waste op de verkeerde plek, waar het schade aan de mens of het milieu veroorzaakt. Bijvoorbeeld bij het restafval. Zeker voor kinderen is het van belang om bewust te zijn van de inzameling van e-waste en van een circulaire economie, want zij zijn onze toekomst. Samen met Race Against Waste organiseren we hiervoor ieder jaar de E-waste Race.

Strijd tussen scholen

De E-waste Race is een leuke en leerzame manier voor kinderen om te leren en ervaren wat er bij e-waste komt kijken. Eerst volgen ze enkele interactieve, vlotte lessen over e-waste en circulaire economie. Daarna gaan ze zelf aan de slag: in strijd met 9 andere scholen verzamelen ze zoveel mogelijk oude elektrische apparaten in hun buurt. Leerlingen, leraren en familieleden halen letterlijk alles uit de kast om een bijdrage te leveren aan elektronica recycling. Er zijn voor de deelnemende scholen leuke prijzen te winnen. De hoofdprijs is een schoolreis naar het NEMO Science Museum in Amsterdam.

 

Bekijk het filmpje over de E-waste Race:

 

Al bijna 10 jaar succesvol

De E-waste Race zorgt voor een positieve gedragsverandering en meer bewustwording bij leerlingen en hun directe omgeving, zoals ouders en leerkrachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Het recyclen van elektronisch afval is immers niet alleen iets van vandaag, maar ook voor morgen! Gemiddeld zamelen de kinderen zo’n 14.000 kg e-waste in tijdens een race. Dat doen ze al vanaf 2014. Bekijk hier de resultaten!

Heb je vragen over e-waste of inzameling?

Heb je vragen over e-waste of inzameling?

Neem dan gerust contact met ons op!

Contact