Nieuws 25 oktober 2022

Nog veel werk aan de winkel voor Stichting OPEN

Onlangs heeft Stichting OPEN hun monitoringsrapportage 2021 gepubliceerd. In deze rapportage geven ze aan hoeveel e-waste er is ingezameld vergeleken met het aantal verkochte elektronica. Hieruit blijkt dat er in 2021 minder is ingezameld dan in 2020: van 58% in 2020 naar 47% in 2021.

Wettelijke eis van 65%

In 2016 stelt de overheid dat ten minste 45% van verkochte elektronica aan e-waste moet worden ingezameld en op de juiste manier verwerkt. In 2019 scherpt de overheid dit percentage aan naar 65%.

Inzameling moet beter

In absolute getallen werd er 15 miljoen kilo minder ingezameld dan het vorige jaar, terwijl de verkoop van elektronica in Nederland wel weer groeide. Dat maakt het gat tussen het streven van 65% en het daadwerkelijke percentage ingezamelde elektronica groot. Stichting OPEN heeft bij de toekenning van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aangegeven per maart 2023 te voldoen aan de wettelijke eis om voldoende e-waste in te zamelen en verwerken.

Actieplannen 65%

Bij aanvang van de AVV introduceerde Stichting OPEN plannen voor 15 acties om op korte termijn meer in te zamelen. Stichting OPEN geeft in het monitoringsrapport van 2021 aan dat deze acties in de steigers zijn gezet en in 2022 worden uitgerold.

Financiƫle armslag is er

Het verslag toont verder dat er voldoende fondsen aanwezig zijn voor de acties. Door de gestegen opbrengsten van teruggewonnen grondstoffen werd in 2021 maar liefst 27 miljoen euro overgehouden. Mogelijk geeft dit financiƫle armslag om extra middelen in te zetten om de inzameling van e-waste te stimuleren.

Plannen en adviezen voor een betere inzameling

Stichting OPEN richt zich in het actieplan met name op een betere registratie van ingezameld e-waste door bestaande partijen. Zo ontvangt de metaalsector een premie voor goede verwerking. Wij houden de uitrol en effecten van deze aanpak gespannen in de gaten. Tot op heden heeft het bestuur van Stichting OPEN onze plannen en adviezen voor een andere manier van inzameling afgewezen. Weee Nederland speelt daardoor nog geen rol in het verhogen van de inzamelingspercentages in 2022.

Werk aan de winkel

Uit het monitoringsverslag 2021 blijkt dat er meer moet gebeuren dan business-as-usual.

 

2022 wordt en is een spannend jaar voor Stichting OPEN.

 

Lees hier de monitoringsrapportage van Stichting OPEN

Heb je vragen over circulariteit en inzameling?

Heb je vragen over circulariteit en inzameling?

Neem dan gerust contact met ons op!

Neem contact op